Nieuwe whisky uit Havelte is van korrel tot borrel Drents

Erik Poutsma met de eerste batch van zijn whisky
Erik Poutsma met de eerste batch van zijn whisky © RTV Drenthe / Ronald Oostingh
'Is dit het nou?' Het is een levensvraag die bijna iedereen zichzelf weleens stelt. Zo ook Erik Poutsma (60) uit Havelte. Hij noemt het zelf zijn 'mannenmomentje'. En waar anderen vaak voor de veilige optie kiezen, gooit hij jaren geleden het roer om. Hij maakt van zijn hobby zijn beroep.
Na dertig jaar werken in de industrie grijpt hij naar de fles. Uit professioneel oogpunt dan: hij begint met het stoken van whisky. Een echte Drentse. En dat vanuit de door hem opgezette Drumlin Distillery in Havelte.

Liefde

"Het distillatieproces van whisky heeft mij altijd enorm geboeid. Al die smaken en mogelijkheden. Dat wil ik allemaal ontdekken", vertelt een enthousiaste Poutsma. In een grote schuur in Havelte begint hij zijn droom. Nu nog klein, maar zijn toekomstplannen zijn groots.
"Ik produceer nu zo'n tweeduizend liter per jaar. In tien jaar wil ik naar tienduizend liter per jaar." En dat allemaal met liefde en passie voor de whisky. "Want", zo zegt Poutsma, "het maken van een goede whisky is a labour of love".
Benieuwd naar het verhaal van Poutsma en zijn nieuwe whisky? Bekijk onderstaande video:
"Ja het begint nu toch wel extra spannend te worden", bekent de stoker terwijl hij zijn eerste batch van ruim vierhonderd flessen klaarzet. Nadat zijn eerste gestookte whisky drie jaar en één dag heeft gelegen mogen de eerste kopers hun flessen ophalen. "Na al dat harde werken ben je heel nieuwsgierig naar de mening van anderen."
"Dat drie jaar liggen is een wet in whiskyland. Anders is het geen whisky. Waar die ene dag vandaan komt? Geen idee", lacht Poutsma. "Ik denk dat het een beetje kinnesinne met de Ieren is. Die hebben ook drie jaar. En dat de Schotten er een dag bij hebben gedaan."

Hunebed

Cromlech is de naam van de nieuwe Drentse whisky. "Dat is Keltisch voor hunebed", legt de Havelter stoker uit. Een verhaal over de hunebedbouwers die in Drenthe bleven hangen en van een nomadisch bestaan naar een vaste verblijfplek gingen volgt. De eerste gerst werd verbouwd, en daarvan maakten ze onder andere bier.
"En ik zet die traditie voor, maar op een iets ander niveau. En met een iets ander drankje", lacht een tevreden Poutsma. Die met gerst uit Havelte, gemalen in de lokale molen een nieuw Drents drankje op de markt brengt. Of zoals hij het zelf noemt: "Een drankje met ballen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.