Onderzoek wijst uit: wolvenaanval Wapserveen niet uitgesloten

Twee koeien in Wapserveen zijn vorig jaar mogelijk aangevallen door de wolf. Uit onderzoek van uitvoeringsinstantie BIJ12 blijkt dat niet met zekerheid is te zeggen dat het om een aanval van de wolf gaat. Deskundigen dachten eerder dat de verwondingen zeker niet veroorzaakt konden zijn door de wolf.
In augustus vorig jaar vond boer Roel Gorte twee koeien op zijn erf met verwondingen op hun rug. De veearts kwam langs en die adviseerde om BIJ12 in te schakelen. Vanwege de locatie van de boerderij in wolvengebied vond BIJ12 het toch een goed idee om dna af te nemen, ook al vond de instantie wel dat de wonden niet kenmerkend waren voor de verwondingen die een wolf aan zou kunnen richten.
Geen uitsluitsel
BIJ12 is het bureau dat voor provincies onder meer de wolvenschade afhandelt. Deze instantie kan niet uitsluiten dat het om de aanval van een wolf gaat. BIJ12 heeft de eigenaar van de koeien op de hoogte gesteld en die krijgt de eventuele schade vergoed.
"Dna-onderzoek heeft geen uitsluitsel gegeven. Maar we hebben de aanval ook laten onderzoeken door een consulent en die heeft vastgesteld dat de aanval door een wolf niet valt uit te sluiten op basis van twee andere meldingen in de omgeving. Deze dieren vertoonden vergelijkbare krassen en hier is wel dna van een wolf aangetroffen", aldus een woordvoerder van BIJ12.
Nieuwe taxatiemethode
BIJ12 heeft sinds kort de richtlijnen voor taxatie bij wolvenschade vernieuwd. Zo is er nu een vergoeding van schade voor meer diersoorten mogelijk, zoals paarden, pony's, runderen, varkens en kuddebeschermingshonden. Ook staat in de nieuwe richtlijnen dat dierenartsen dna mogen afnemen bij gewonde dieren, mits BIJ12 daarvoor toestemming geeft. Nu wordt dat alleen door consulenten van BIJ12 gedaan. Schapenhouders hebben aangegeven dat dit proces soms teveel tijd in beslag neemt, waardoor dieren onnodig lijden. Dierenartsen stuurden hierover een brandbrief naar de Tweede Kamer. Nu kunnen dierenartsen na afname van dna gewonde dieren meteen behandelen.
In de nieuwe richtlijn staat ook dat het voortaan mogelijk is om dna-onderzoek uit te voeren op huisdieren, zoals honden of katten. Ook kan BIJ12 in overleg met een dierhouder en een provincie besluiten om autopsie en/of sectie uit te laten voeren op grote, volwassen hoefdieren. Doel is om meer kennis en inzicht te krijgen in eventuele wolvenschade. Naast vergoeding van schade door wolvenaanvallen voegt BIJ12 ook de schade door toedoen van de goudjakhals toe.