Danique (14) wil later piloot worden: 'Ik weet waar de aan-knop zit'

De Danique Dokter van 14 jaar uit het Groningse Uithuizen weet maar al te goed wat haar droombaan is: ze wil piloot worden. Danique zit in het derde leerjaar van het VWO, en ze mag een dag meelopen met haar droomberoep. Qua keuze een makkie, maar hoe kom je binnen bij de KLM Flight Academy? Een bericht op social media opende deuren.
"Het is een uitzondering", vertelt Louise Modderman van de KLM Flight Academy in Eelde bij RTV Noord. "Maar we vonden de vraag van Danique zo leuk dat we een speciale dag voor haar georganiseerd hebben."
Danique loopt mee met een theorieles en 's middags mag ze plaatsnemen in een aantal vliegtuigen en een vlucht maken in een simulator.

'Vliegen hoort bij mij'

Zelf heeft Danique nog nooit gevlogen met een commerciële vlucht. Toch weet ze zeker dat ze dit wil. "De vrijheid, je voelt je vrij in de lucht. Je moet wel een beetje rekening houden met andere vliegtuigen en dat je niet crasht", weet ze. Van kleins af aan wil Danique piloot worden. "Waarom weet ik ook niet, het hoort bij mij. Ik vind het cool en ik zie mezelf later zo."
Bekijk hier hoe Danique oefent bij de KLM Flight Academy:
14-jarige Danique leert vliegen: 'Van kleins af aan wil ik piloot worden'
Piloot in opleiding Youri Mast (21) herkent veel van zichzelf in Danique. "Als ik Danique hier zo rond zie lopen en in zo'n vliegtuig zie zitten, de vragen die ze stelt, dan denk ik van: ja, dit is iemand die dezelfde passie heeft als ik." De opleiding in Eelde duurt twee jaar. Na het afstuderen treden de studenten in dienst als 'second officer' bij KLM.

De aan-knop

"Het is vaak een droom en daar blijft het vaak ook bij", zegt Modderman namens de Flight Academy. "Maar voor Danique is het een realistische droom. Als je de juiste talenten en ambitie hebt, dan kun je piloot worden. De opleiding wordt gefinancierd door KLM."
"Ik vond de simulator en de vliegtuigen bekijken het leukst", zegt Danique. "Ik weet nu ook waar de aan-knop zit." Ze is al druk bezig met de toekomst. "Ik moet nu mijn vakkenpakket kiezen en dan hou ik wel rekening met wat ik voor deze opleiding nodig heb."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl