Zorg in htl Hoogeveen goed, maar inspectie ziet verbeterpunten

AZC Hoogeveen
Handhavings- en toezichtslocatie Hoogeveen © RTV Drenthe/Wiedse Veenstra
Asielzoekers op de handhaving- en toezichtlocatie (htl) van het COA in Hoogeveen hebben over het algemeen goed toegang tot de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een onderzoek door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).
De IGJ deed onderzoek naar aanleiding van een rapport van Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) in augustus vorig jaar. In dat rapport kwam naar voren dat medewerkers geweld gebruiken, terwijl dat helemaal niet mag. Ook zouden de voorzieningen op de locatie niet goed genoeg zijn. IGJ concludeert nu dat de zorg voldoende is, maar dat er wel verbeterpunten zijn.
Er is altijd een huisarts bereikbaar en er zijn goede afspraken over doorverwijzingen naar andere zorgaanbieders. IGJ zegt dat de medewerkers oog hebben voor de gezondheid van de bewoners. Wel is er een risico dat de regels bij de htl vertragend werken.

Verbeterpunten

De aanbevelingen uit het rapport zijn voornamelijk dingen die moeten worden bijgeschaafd. Zo is volgens het rapport de afwezigheid van een gedragsdeskundige onwenselijk. Ook ziet de inspectie de vrijblijvendheid van trainingen van het personeel als probleem. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat er slecht wordt bijgehouden of er pijnmedicatie wordt verstrekt aan asielzoekers, waardoor er geen handvatten zijn om eventueel mensen door te verwijzen mocht dat nodig zijn.
De inspectie bezocht in september de handhaving- en toezichtlocatie voor het onderzoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl