Buikpijn bij coalitiepartijen over besluit Geelbroekerweg, boeren 'enorm teleurgesteld'

Geelbroekerweg
De provincie wil de Geelbroekerweg verleggen © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Tot onvrede van boeren uit de omgeving van Geelbroek gaf de gemeenteraad van Aa en Hunze vanavond een eerste aanzet voor het verleggen van de Geelbroekerweg.
De kritische coalitiepartijen Gemeentebelangen en VVD gingen tot afschuw van de boeren 'met grote tegenzin' toch akkoord met de start van het vergunningsproces.

Slepende discussie

De provincie Drenthe vroeg een vergunning aan voor het verleggen van de weg. Dat is volgens de provincie nodig voor het uitvoeren van een natuurproject.
Over het project is al tien jaar lang discussie tussen de provincie en een groep van zo'n tien boeren, verenigd als Bezorgde Boeren Geelbroek.

Nog steeds geen oplossing

De provincie wil samen met Staatsbosbeheer en Prolander de natuur in het gebied tussen Assen en Hooghalen natter maken, om zo te voorkomen dat het gebied in de toekomst uitdroogt.
De boeren vrezen dat niet alleen de natuur, maar ook hun landbouwgrond natter wordt. Pogingen van de boeren en de provincie om samen een oplossing te bedenken, liepen tot nu toe telkens stuk.
Inmiddels loopt er een procedure van de boeren bij de rechtbank tegen een al verleende watervergunning. Eerder maakten de boeren daar al zonder succes bezwaar tegen bij het waterschap Hunze en Aa's.

'Het heeft geen zin meer'

De boeren waren van plan om vanavond tijdens de raadsvergadering opnieuw hun visie te geven op het verleggen van de weg.
Maar toen ze vernamen dat Gemeentebelangen en VVD zouden instemmen met het starten van het vergunningsproces, bleven de boeren weg.
Beide partijen toonden zich tijdens een eerdere raadsvergadering zeer begripvol voor de zaak van de boeren. Toch voelden de VVD en Gemeentebelangen zich vanavond verplicht om akkoord te gaan met het vergunningsproces.
"We zijn enorm teleurgesteld", zegt boer Evert Smeenge namens de Bezorgde Boeren. "Het heeft voor ons totaal geen zin meer om naar de raadsvergadering te komen."

Kritiek op provincie

Fractievoorzitter Richard Heling van de VVD geeft aan liever te hebben gezien dat er inmiddels een oplossing was gevonden voor de zorgen van de boeren.
"Voor het totale plan zal overeenstemming moeten plaatsvinden tussen de provincie en de boeren. We vinden het erg jammer dat dit nog niet is gebeurd."
Raadslid Greet Oosterhuis van coalitiegenoot Gemeentebelangen is vooral kritisch. Ze verwijt het de provincie dat die de zaak expres frustreert. Gemaakte afspraken zijn volgens haar zelfs gedwarsboomd.
"Als je iets aan de voorkant kunt regelen, moet je dat ook proberen", vindt Oosterhuis. "En niet willens en wetens niet in gesprek gaan. We kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat de provincie het bewust zo lang laat duren."

Toch akkoord

Toch gaan beide partijen schoorvoetend akkoord met de wens van de provincie. De partijen zijn niet tegen het vernattingsplan en ook niet tegen een verlegging van de weg.
Principieel dwarsliggen zou waarschijnlijk enkel voor spanningen met de provincie zorgen, aangezien er geen inhoudelijke bezwaren zijn.
Daarom gaan de VVD en Gemeentebelangen toch akkoord, maar dat gaat niet van harte. Oosterhuis: "Instemmen doen wij met enorm grote tegenzin. We zijn zeer teleurgesteld over deze gang van zaken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.