Raadsmeerderheid Aa en Hunze wil hertenkampen houden, GroenLinks heeft liever alpaca's

Alpaca Tiendeveen
GroenLinks in Aa en Hunze wil alpaca's in plaats van damherten © RTV Drenthe
De gemeente Aa en Hunze gaat minister Adema van Landbouw vragen om het houden van herten in hertenkampen niet te verbieden. Een meerderheid van gemeenteraad van Aa en Hunze vindt dat de herten op hun plek moeten blijven.
Het kabinet wil herten vanaf 1 januari 2024 van de lijst met huis- en hobbydieren afhalen. Er mag dan niet meer worden gefokt met de herten die op hertenkampen en kinderboerderijen leven.
De dieren die daar nu nog zijn, mogen er blijven tot ze doodgaan. Er mogen geen nieuwe herten meer bij komen.

Sociale functie

De drie coalitiepartijen in Aa en Hunze, PvdA, VVD en Gemeentebelangen, vrezen dat de nieuwe regels het einde betekenen van de hertenkampen in de gemeente. Daarvan zijn er twee: in Rolde en in Gasselte.
Hertenkampen hebben volgens de partijen een sociale functie in de dorpen. Raadsleden snappen weinig van het argument van het kabinet dat herten gevaarlijk zouden zijn voor mensen.

Alcapa's of lama's

D66 steunt het voorstel van de coalitiepartijen om de minister een brief te sturen. "Volgens ons zijn er andere zaken wat betreft dierenwelzijn die meer aandacht verdienen", zegt raadslid Marita de Groot, die toegeeft dat gevoel ook wel een rol speelt bij haar steun.
Alleen GroenLinks vindt het een prima idee dat de hertenkampen op termijn verdwijnen. De partij ziet er wel iets in om er andere dieren voor in de plaats te laten komen. "Laten we ze ombouwen naar kampen voor lama's of alpaca's. Dat is voor inwoners net zo interessant", vindt Marie-Claire Neesen.

Provincie voor hertenkampen

De provincie Drenthe riep het kabinet deze week ook al op om herten toch niet op de verboden lijst te plaatsen. Het is de vraag of minister Adema zal luisteren naar de Drentse zorgen.
Tijdens een debat op 26 januari zei de minister dat hij zich kan voorstellen dat mensen het jammer vinden dat hertenkampen verdwijnen, maar dat dierenwelzijn belangrijker is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl