Aantal kankerdiagnoses Drenthe gestegen, huidkanker komt vaakst voor

Een PET CT-scan op de afdeling oncologie
Een PET CT-scan op de afdeling oncologie © ANP
Het aantal nieuwe kankerdiagnoses in Drenthe is in 2022 opnieuw gestegen naar ruim 4.400. Huidkanker is in Drenthe met zo'n 830 gevallen de meest voorkomende kanker van vorig jaar. Het is voor het eerst dat de meest voorkomende kanker van Drenthe niet een kanker aan het spijsverteringsorgaan is.
Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie die Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) deelt vanwege Wereldkankerdag, die morgen plaatsvindt. Landelijk werd vorig jaar bij 124.000 mensen kanker vastgesteld.

29.000 Drenten

Landelijk hebben zo'n 850.000 mensen in de afgelopen twintig jaar de diagnose kanker te horen gekregen. In Drenthe lag dat aantal de afgelopen twintig jaar op 29.000.
Voor het jaar 2022 kwamen naast huidkanker met 830 nieuwe patiënten, borstkanker (570 nieuwe patiënten), prostaatkanker (500) en longkanker (490) het vaakst voor in Drenthe.

Vergrijzing

Volgens het Integraal Kankercentrum komt de stijging van het aantal diagnoses door de groei van het aantal ouderen. De kans op het krijgen van de ziekte loopt bij de meeste soorten kanker op wanneer de leeftijd toeneemt. In Drenthe kregen in 2022 in totaal 682 mensen tot 60 jaar de diagnose. In de leeftijdsgroep 60-75 jaar kregen 1.854 mensen de diagnose. Van de 75-plussers kregen 1.534 patiënten de diagnose.
Bij diagnose is meer dan een derde van de patiënten (36%) 75 jaar of ouder en ruim 40% is 60 tot 75 jaar oud. Er zijn dus meer kankergevallen, maar wanneer het groeiende aandeel ouderen in de bevolking niet meegerekend wordt is het aantal nieuwe kankergevallen al zo'n tien jaar stabiel.
Tekst gaat verder onder de tabel

Wereldkankerdag

Op Wereldkankerdag zetten oncologiezorgnetwerken in heel Nederland de deuren open. Dit zijn netwerken van zorgverleners die mensen met kanker en hun naasten dichtbij huis behandelen en ondersteunen, zoals fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten en andere in oncologie gespecialiseerde zorgverleners.
Die netwerken zijn er om ervoor te zorgen dat er korte lijntjes zijn en dat patiënten snel behandeld kunnen worden. Er zijn vijftig netwerken in heel Nederland, waarvan er één boven Zwolle. Het meest noordelijke oncologiezorgnetwerk van Nederland staat in Meppel.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.