Inwoners Ruinerwold en Blijdenstein denken mee over nieuw verkeersplan

Is de weg door Blijdenstein straks nog wel een autoweg? Als het aan inwoners uit Blijdenstein en Ruinerwold ligt alleen onder strikte voorwaarden. Inwoners vinden de weg namelijk te gevaarlijk worden. Vanavond buigen ruim honderd mensen zich over de alternatieven.
Het is een van de oudste stukjes van gemeente De Wolden: de voormalige tolweg door Blijdenstein. Maar doordat de weg zo oud is, is het niet geschikt voor de grote aantallen voertuigen die er dagelijks gebruik van maken, vinden aanwonenden. Daarbij komt dat met name vrachtwagens en landbouwvoertuigen moeite hebben met het halen van de smalle bochten.
'Stro tegen de ramen'
"Het was vroeger een zandpad en de huizen die stonden er al", vertelt Henk van Netten, woordvoerder vanuit het burgerinitiatief in Blijdenstein. "De weg is in de loop der tijd steeds breder geworden en die komt bij drie huizen tot aan de gevel. Als daar dan twee vrachtwagens elkaar passeren of je hebt een beetje een breed landbouwvoertuig, dan komt het stro tegen de ramen aan."
Van Netten is een van de bewoners die vanavond aan de brainstormtafel plaatsneemt. Vorig jaar kreeg het burgerinitiatief het onderwerp op de politieke agenda. "Het is nu echt te druk, het is er gevaarlijk. Dus laat het verkeer alsjeblieft om Blijdenstein heen gaan, dan ben je er ook nog eens sneller."
Groter industrieterrein
De uitbreiding van industrieterrein Hoge Akkers in Ruinerwold met 6,5 hectare grond is vorige week door de gemeenteraad goedgekeurd. Dat betekent dat er extra verkeer naar het terrein toe moet. En dus: meer kans op gevaarlijke situaties en stro tegen de ramen. "De komst, dat vinden we helemaal prima", zegt Van Netten over extra bedrijven op het industrieterrein. Het bijbehorende verkeer is wel een probleem. "Dan komen er naar schatting van de gemeente wel duizend auto's bij. Dan zit je op een enorme toename."

Brainstorm
Maar hoe moet het dan? Enkele inwoners hebben wel een idee. "Kijk, als je nou vanaf de N375 een extra rotonde naar het industrieterrein maakt, dan hoef je met de vrachtwagens niet door Blijdenstein heen", stelt een deelnemer voor. "Maar dan zit je wel met grond van de gemeente Meppel en een provinciale weg, dan ben je zo een paar jaar verder", concludeert een andere bewoner aan de tafel.
Moet er dan een tweede brug komen? Het eerste stoplicht van gemeente De Wolden? Een weg waar auto's ondergeschikt zijn aan fietsers? Of een landbouwsluis om verkeer te ontmoedigen? Bewoners hebben allerlei ideeën. Toch komen de meeste tekeningen op hetzelfde uit: een nieuwe weg. Blijdenstein moet worden afgesloten voor verkeer vanaf de begraafplaats en een tweede weg vanaf kunstwerk De Ontmoeting leidt verkeer naar het industrieterrein De Hoge Akkers.
De gemeente gaat verder aan de slag met de tekeningen van de bewoners. Daarna moet nog worden gekeken naar randvoorwaarden zoals de boerenerven, landschapsinpassing, archeologie, de beschermde natuur, de waterberging en het hoogteverschil. De gemeente stelt 50.000 euro voor onderzoek beschikbaar.
