Plaatsing zonnepanelen in beschermd dorpsgezicht gemakkelijker in Aa en Hunze

Zonnepanelen op dak
Zonnepanelen op het dak van een huis © ANP
Voor inwoners van dorpen in Aa en Hunze met een beschermd dorpsgezicht wordt het vanaf nu gemakkelijker om zonnepanelen op het dak van hun woning te leggen. De gemeente gaat de regels voor het plaatsen van zonnepanelen versoepelen.
De gemeenteraad van Aa en Hunze stemde gisteravond in met een voorstel van coalitiepartij Gemeentebelangen om een nieuwe regel aan het beleid toe te voegen.

Voordak mag nu wel

Om het karakteristieke dorpsgezicht niet aan te tasten, mochten zonnepanelen in Anloo, Annerveenschekanaal en Eexterveenschekanaal voorheen niet bovenop de voorkant van een huis worden gelegd.
Dat wordt nu wel mogelijk, maar alleen bij woningen waar geen andere optie is dan plaatsing op het voordak. Ook blijft het verplicht om in beschermd dorpsgezicht een vergunning aan te vragen om de panelen te plaatsen. Dat hoeft op andere plekken in de gemeente niet.
RTV Drenthe maakte eerder deze week een reportage in Annerveenschekanaal, waar sommige inwoners worstelden met de regels rondom zonnepanelen.
Soepelere regels voor zonnepanelen in Aa en Hunze

Discussie op gang

De discussie over zonnepanelen op huizen binnen beschermde dorps- en stadsgezichten wordt op meer plekken in Nederland gevoerd. Vooral nu de gasprijzen stijgen, staat het onderwerp bij meer gemeenten op de agenda.
Aa en Hunze is de eerste Drentse gemeente die de regels aanpast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl