Nieuwe plek voor jongeren opent de deuren: DNK-NXT in Assen

Directeur Hanneke Bruggeman is blij dat de nieuwe jongerenruimte DNK NXT klaar is.
Directeur Hanneke Bruggeman is blij dat de nieuwe jongerenruimte DNK-NXT klaar is © RTV Drenthe / Floor Visser
Het moet 'the place to be' worden voor jeugd van 0 tot 18 jaar in Assen. De Nieuwe Kolk (DNK) heeft een nieuwe jongerenruimte waar taal, techniek en cultuur samenkomen. Vanaf vandaag is DNK-NXT geopend.
Boeken lezen in een boomhut, games spelen op een Xbox en een speurtocht met augmented reality, waarbij de fysieke wereld wordt vermengd met een virtuele. Op meerdere verdiepingen in de Asser bibliotheek is van alles te doen. "We zijn heel blij dat het af is", zegt Hanneke Bruggeman, directeur van DNK. "We hopen dat we hier veel ouders met kinderen welkom kunnen heten. We zien nu al dat kinderen die hier komen niet meer naar huis willen."

Gamehoek, legomuur en voorleestribune

Bij binnenkomst is een grote ruimte voor de allerkleinsten. Via een interactieve vloer lopen bezoekers naar beneden, waar in de ene hoek een gamehoek is en aan de andere kant een legomuur en voorleestribune staan. Een verdieping hoger huist een grote boekencollectie, met een spelletjeshoek en een loopbrug naar een boomhut waar de kleine lezers kunnen chillen. "Voor kinderen van alle leeftijden is er iets te doen. Iedere leeftijdsgroep heeft zijn eigen plek", legt Bruggeman uit.
Benieuwd hoe DNK NXT eruitziet? Bekijk het hieronder (tekst gaat verder onder de video):
De Nieuwe Kolk in Assen heeft een nieuwe jongerenruimte
"En dit is de makersplaats en workshopruimte, waar je met je handen aan de slag kan", laat Bruggeman zien als ze de bovenste verdieping op komt. "Hier hebben we lasersnijders, 3D-printers en robots om kinderen te leren programmeren."

Podcasts, green screen, 3D-printer

Op diezelfde etage kan de jeugd eigen podcasts opnemen, filmpjes opnemen met een green screen en vormen maken met een 3D-printer. Bruggeman: "Alles om te ontdekken waar je talent voor hebt en wat je leuk vindt." De bedoeling is dat er schoolgroepen langskomen om te leren over techniek.
Er ging een lange verbouwing aan de nieuwe ruimte vooraf. De locatie kwam vrij toen de voormalige kunstexpositie van KINK verdween, vanwege het stoppen van de gemeentelijke subsidie. "Het is nu de derde keer dat deze ruimte benut wordt, en we zijn van plan om met DNK-NXT hier wel even te blijven", lacht Bruggeman.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl