Station Dalen komt als meest gewaardeerde station van Drenthe uit de bus

Station Dalen
Station Dalen meest gewaardeerde station van Drenthe © ZO!34
In 2022 waren treinreizigers in Drenthe het meest tevreden over station Dalen. Het station scoorde met een 7,7 het hoogste rapportcijfer van de negen Drentse stations. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2022. Het onderzoek is uitgevoerd door I&O Research, in opdracht van NS en ProRail. In totaal hebben 85.000 reizigers de Nederlandse stations beoordeeld.

Top-3

Station Emmen-Zuid scoort ook hoog. Met een 7,6 verdient het station de tweede plek. Station Assen sluit met een 7,5 de top-3 van Drenthe. In Beilen zijn de reizigers minder tevreden. Station Beilen staat met een 6,7 op de laagste plaats van de Drentse stations. Ten opzichte van vorig jaar is dat cijfer onveranderd. Toch zijn daar wel maatregelen genomen om het station voor reizigers te verbeteren.

Verbeteringen

"We hebben in Beilen echt ingezet op duurzaamheid en groen. Zo hebben we afgelopen jaar het stationsgebouw geïsoleerd en gasloos gemaakt, ook zijn er vakken met ecologische planten aangelegd", vertelt Kim Vooren, stationsmanager in Beilen. De wachtruimte die op het station aanwezig was, moest worden gesloten. "Ik hoop dat we daar dit jaar iets aan kunnen doen en dat ook in Beilen de beleving van het station verbetert", aldus Vooren.
De hoogste stijger is station Emmen. Volgens Peter Ananias, stationsmanager in Drenthe, is dat te danken aan de aandacht voor veiligheid op en rond het station: "Door de goede samenwerking met de gemeente, politie en andere partners hebben we daar een aantal stappen kunnen nemen zoals betere verlichting en andere looproutes. Het is goed om te zien dat de veiligheidsbeleving gestegen is op station Emmen."

Stationsbelevingsmonitor Drentse stations

Station 2022 2021 2017
Dalen 7,7 geen meting 7,6
Emmen Zuid 7,6 7,5 7,3
Assen 7,5 7,6 6,2
Meppel 7,3 7,4 7,3
Coevorden 7,2 7,2 6,4
Emmen 7,1 6,9 6,8
Hoogeveen 7,1 7,2 7,0
Nieuw Amsterdam 7,0 7,1 6,8
Beilen 6,7 6,7 6,5
Het station dat het meest gewaardeerd wordt in Nederland is te vinden in Limburg. Station Klimmen-Ransdaal kreeg een 8,3 als rapportcijfer dankzij de mooie ligging in de Limburgse Heuvellandlijn. Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant kreeg van reizigers het laagste cijfer en de enige onvoldoende die aan de stations is gegeven: een 5,2. Landelijk stijgt de waardering voor de stations al voor het zevende jaar op rij.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.