Betaalbaar en niet te ver weg: kamperen bij de boer zit in de lift

stand svr vakantiebeurs camping 't Oude Willemsveldt
De stand van de boerderijcamping in Oude Willem op de beurs in Martiniplaza © RTV Drenthe
Kleinschalige boerderijcampings deden het al goed in coronatijd. En die trend zet door. Door de inflatie en hoge brandstofprijzen vieren mensen vaker vakantie in eigen land. Dat kamperen bij de boer relatief betaalbaar is, speelt dit jaar ook een rol bij de stijgende populariteit.
"Boerderijcampings hebben geen zwembaden, geen tennisbanen, geen disco's en geen restaurants. Omdat wij daar niet in hoeven te investeren, kunnen we de prijs laag houden. En daar is momenteel behoefte aan", zegt Bas van Mill, voorzitter van de Stichting Vrije Recreatie (SVR).

Gasten boeken vroeger

Chantal Jansen, die met haar man eigenaar is van Camping 't Oude Willemsveldt in Oude Willem, merkt inderdaad dat het goed loopt met de boekingen. "Eerder wachtten mensen met boeken totdat ze zeker wisten dat het mooi weer zou worden. Nu boeken ze vroeger om zeker te weten dat ze wel een plekje hebben."
Jansen stond vandaag op de SVR-vakantiebeurs in Martinaplaza in Groningen. "We staan daar om nieuwe klanten te werven en om contact te hebben met mensen die al jaren komen. Het is heel druk dit jaar. Het zijn leuke mensen allemaal. Ze zijn echt geïnteresseerd en willen er echt uit. Zodra het mooi weer is willen ze weer kamperen."
Verhaal gaat verder onder de foto
20230204-Chantal Jansen Oude Willem
Chantal Jansen maakt de chalet klaar voor het nieuwe kampeerseizoen © RTV Drenthe / Steven Ophoff
De meest gestelde vraag van potentiële campinggasten is waar Oude Willem ligt. "Het is niet een heel bekende plaats", lacht Jansen. "Maar het natuurgebied Drents-Friese Wold waar het middenin ligt, kennen de mensen wel. Het is een heel mooi gebied. Mensen uit het Noorden zeggen wel eens: het is zo dichtbij. Maar als je een weekendje weggaat, dan is Zeeland juist weer wat ver weg."
Van Mill beaamt het dat de korte afstand juist een voordeel is. "Mensen die naar de Côte d'Azur gaan, zijn vier dagen reistijd kwijt. Je hebt dus gewoon meer dagen om vakantie te vieren als je dichtbij huis blijft."

Al bezig met voorbereidingen

Jansen is al in de weer om de camping met zeventig staanplaatsen en twee chalets klaar te maken voor het seizoen. "We moeten nog best wel heel erg veel doen. Voornamelijk de chalets klaar maken zodat mensen daar in kunnen. Verder moet er hier en daar nog wat gesnoeid worden. En we gaan nog het sanitair verbouwen en opknappen. Daarna hopen we dat het heel snel mooi weer is."
Jansen kijkt met plezier uit naar een nieuw seizoen. "Zodra het weer wat mooier wordt begint het wel te kriebelen. Het is natuurlijk fantastisch werk dat we doen in een heel mooi gebied en met leuke mensen. Dus we hebben er wel weer zin in."
Kijk hier hoe Jansen zich voorbereidt op de start van het campingseizoen:
Betaalbaar en niet te ver weg: kamperen bij de boer zit in de lift

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl