Melkveehouders willen minder zware eisen, anders geen landbouwakkoord

Koeien
Koeien van een melkveehouder © RTV Drenthe / Hjalmar Guit
Belangenverenigingen van melkveehouders willen dat de overheid haar eisenpakket aan de landbouw afzwakt. Zo niet, dan komt er volgens de verenigingen geen breed landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector.
De belangenbehartigers vinden dat er te veel druk en lastenverzwaring op boeren worden afgewenteld waardoor investeringen in klimaat onmogelijk worden. Belangrijkste knelpunten voor de boerenverenigingen, waaronder de Nederlandse Melkvee Vakbond (NMV), LTO Melkveehouderij, Agractie en Dutch Dairymen Board, zijn het verlies aan landbouwgrond en de ruimte die ze hebben om die te bemesten.

'Traditionele gezinsbedrijven het slachtoffer'

NMV-voorzitter Henk Bleker noemt het "onacceptabel" dat de melkveehouderij bijna een kwart miljoen hectare landbouwgrond kwijtraakt. "De randvoorwaarden betekenen ook dat grote melkveebedrijven het zullen redden en groter worden. De traditionele gezinsbedrijven zullen het slachtoffer worden en dat vinden we ongewenst". Volgens Bleker is het conflict "volstrekt helder" en is het nu "aan de minister om de kloof te overbruggen."
De organisaties waarschuwen dat de binnenlandse melkproductie door het eisenpakket met ruim een derde omlaag gaat. En dat heeft ook gevolgen voor de industrie en kennis- en onderzoeksinstellingen, claimen ze. "De mondiale relevantie van de zuivelketen verdwijnt namelijk goeddeels." Ook komt er grondschaarste die daardoor duurder wordt, terwijl de overheid ook meer grond per koe wil. De doelen zijn volgens de boeren daardoor niet haalbaar.

Gebruik van kunstmest

Verder klagen de boeren over de eisen rond het gebruik van kunstmest en de afschaffing van de derogatieregels door de Europese Unie. Daardoor mochten boeren hier meer mest gebruiken dan in andere landen. De afschaffing daarvan kost boeren veel geld.
Ze willen dat de overheid gaat sturen op het doel wat bereikt moet worden en niet de middelen die daarvoor ingezet moeten worden. Voor verschillende boerenbedrijven kunnen dan mogelijk minder strenge regels gaan gelden omdat de milieuproblemen en vervuiling van grondwater daar niet zo groot zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl