Bibliotheek in Meppel begint met uitlenen van twee telescopen

Theo Jurriens telescoop bibliotheek
Theo Jurriens kijkt door de telescoop in de bibliotheek in Meppel nog gedetailleerder naar de boeken © RTV Drenthe / Stefan Klomp
In het midden van de bibliotheek in Meppel pronkt sinds kort een telescoop. Niet zo'n grote als in Dwingeloo, maar ook niet van het formaat om op je nachtkastje te zetten. Vanaf vandaag zijn er in Meppel twee te leen.
Theo Jurriens, sterrenkundige bij de Rijksuniversiteit Groningen, loopt erlangs. Of nou ja; vanaf een afstandje dan. Er staat nog een rek vol boeken tussen. Maar vanaf een afstandje ziet hij dat er wat mist. Een finderscope. Een klein soort telescoopje dat aan de zijkant van de telescoop wordt vastgemaakt. Door dit kleine 'zoektelescoopje' kan je gemakkelijker zoeken, omdat die minder ver inzoomt en dus meer ruimte laat zien. Handig om de telescoop in de juiste richting te zetten.
Hij loopt even naar het magazijn. Op zoek naar de tas die bij de telescoop hoort. Daar zit-ie in. De finderscope. Een paar tellen een paar vloeiende handelingen later, zit-ie vast aan de telescoop. "Ja, als we de foto maken, moet de telescoop wel compleet zijn."

Brieven in het Russisch

De roots van Jurriens liggen in Meppel. Hij is er geboren en getogen. Hij bouwde er zijn eigen telescoop als kind. "Ik heb de maanlanding heel bewust meegemaakt. Ik vond dat fascinerend." Stuurde hij als kind brieven ("in mijn steenkool Engels") naar de NASA. Of naar Rusland. "En dan kwam er een brief terug. Fantastisch! Ja, die heb ik nog wel ergens liggen." Wat er in die brieven soms stond, hij had geen idee. "Tja, Russisch is wat moeilijker te lezen."
Nu werkt hij bij de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is sterrenkundige. En nu hoopt hij kinderen ook warm te maken voor dat vak. "Dat er veel nieuwe Theootjes mogen komen."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Telescoop bibliotheek Meppel
Bij de bibliotheek in Meppel gaan ze telescopen uitlenen © Bibliotheek Meppel
Dat moet gebeuren met de twee telescopen die binnenkort zijn te lenen bij de bibliotheek in Meppel. Hij trekt daarvoor samen op met de internationale pabo die in Meppel is gevestigd. "De bibliotheek was voor mij altijd de vergaarplek voor informatie."
Die bibliotheek is veranderd in de loop der jaren. Boeken zijn er nog altijd te vinden. Maar er komen ook steeds meer activiteiten. "Deze telescopen passen hier helemaal bij", vertelt bibliotheekmedewerker Tessa van den Brink.

250 en 170

De doelgroep voor de telescopen is toch vooral de kinderen. Al erkennen de twee dat natuurlijk iedereen de telescoop kan lenen. "Ik hoop dat kinderen dit gaan ontdekken. Hoe leuk het is om naar de hemel te kijken", zegt Jurriens. "Maar als kind kan je niet meteen een telescoop kopen. Daar moet je wel even voor sparen. Vandaar dat we ze hier gaan uitlenen."
De telescopen in de bibliotheek kosten normaal zo'n 250 euro. Het geeft een maximale vergroting tot 170 keer. Genoeg om naar de manen van Jupiter te kijken. Of de maankraters.

Geproefd concept nu naar Drenthe

Jurriens heeft met de Rijksuniversiteit Groningen al de bibliotheek in Groningen veroverd met de telescopen. Per bibliotheek zijn er daar ook twee te leen. Het gaat om zo'n 25 telescopen in totaal. "Daar is een enorme wachtlijst voor."
Zo makkelijk als Theo Jurriens de telescoop in elkaar zet en meteen begint te kijken, zo zal het de kinderen waarschijnlijk niet vergaan als ze de telescoop thuis hebben staan. "Maar daar is over nagedacht." Bij de telescoop zit namelijk ook een handleiding en een sterrengids voor dit jaar bij. In die gids staat wanneer er wat te zien is in de lucht.
Aanbeveling van Theo Jurriens: "Als Mars dicht bij de maan is. En ik vind het altijd indrukwekkend om rond de halve maan te kijken. Om dan de schaduwwerking te zien."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.