Vader Ruinerwold twee weken langer vast

Gerrit Jan van D., de vader van het teruggetrokken gezin dat werd gevonden in Ruinerwold, blijft twee weken langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag besloten.
De 67-jarige Van D. is afgelopen donderdag aangehouden. Hij wordt verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving, mishandeling door onder meer het niet toelaten van medische zorg en witwassen.De politie ontdekte het gezin nadat zoon Jan zondagavond 13 oktober zijn verhaal deed in café De Kastelein. Hij werd diezelfde avond door agenten weer bij de boerderij afgezet. Volgens politiewoordvoerder Evelien Aangeenbrug gaf de zoon aan geen direct gevaar te lopen.

Om hun actie zorgvuldig te kunnen plannen besloot de politie pas een dag later tot de inval in de boerderij. Jan was op dat moment niet meer in de woning aanwezig. Hij meldde zich in de loop van maandagochtend al op het politiebureau.

Josef B.
Niet alleen de vader van het gezin zit momenteel vast. Het voorarrest van de huurder van de boerderij, de 58-jarige Josef B., werd donderdag al verlengd. Hij wordt ook verdacht van vrijheidsberoving, het toebrengen van schade aan de gezondheid en van witwassen.

Het gezin werd op 14 oktober gevonden in een verborgen ruimte van de woning, nadat de 25-jarige zoon een dag eerder zijn verhaal had gedaan in een café in Ruinerwold. Zij leefden negen jaar in afzondering.

Dossier Gezin Ruinerwold
Wil je alles lezen over het gezin dat jarenlang geïsoleerd zat in een boerderij in Ruinerwold? Bijvoorbeeld over de verdachte Josef B., of de Moonsekte waartoe het gezin behoorde of wil je meer lezen over het leven van het gezin in Zwartsluis en Hasselt? Bekijk hier een overzicht van alle artikelen en video's.