Annerveenschekanaal haalt handtekeningen op voor compensatie mijnbouwschade

Handtekeningenactie Annersveenschekanaal waardeverminderingsregeling
Handtekeningenactie Annersveenschekanaal waardeverminderingsregeling © RTV Drenthe
Een groep inwoners van Annerveenschekanaal haalde vandaag handtekeningen op in het dorp. Ze zijn boos op het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (D66) van Mijnbouw. Als enige dorp in de omgeving valt Annerveenschekanaal buiten de waardedalingsregeling voor huizenbezitters in het aardbevingsgebied.
"Het is onbegrijpelijk", zegt André Hagendijk, voorzitter van Dorpsbelangen Annerveenschekanaal. Met een stapel posters en een handtekeningenformulier onder de arm loopt hij langs de deuren. "Aan alle dorpen om ons heen is de regeling toegekend, en hier niet. We hebben het gevraagd aan de verantwoordelijken. Ze kunnen niet goed uitleggen waarom Annerveenschekanaal erbuiten valt", merkt hij ontevreden op.
RTV Drenthe liep vandaag mee met André Hagendijk:
Annerveenschekanaal haalt handtekeningen op voor compensatie mijnbouwschade
Met de waardedalingsregeling wordt de waardevermindering van woningen in het aardbevingsgebied gecompenseerd. Ook kunnen inwoners een subsidie van 10.000 euro krijgen voor het verbeteren en verduurzamen van hun huis.

Aardbevingsschade

Hagendijk begrijpt dat je ergens een grens moet trekken. Maar waarom Annerveenschekanaal buiten de boot valt, blijft voor hem een raadsel. "Dit dorp ligt ook in het buitengebied, waar omgekeerde bewijslast is en aardbevingsschade is vergoed aan huizenbezitters. We voldoen daarmee aan alle criteria voor toepassing van de regeling."
De gemeente Aa en Hunze ondersteunt de handtekeningenactie. Eerder dit jaar stuurde het college van burgemeester en wethouders een brief aan staatssecretaris Vijlbrief met daarin hun beklag. Binnenkort wil de actiegroep een petitie met de handtekeningen aanbieden aan staatssecretaris.
Waardedalingsregeling
De groene postcodes vallen binnen de regeling, Annerveenschekanaal (rood) en de grijze gebieden vallen er buiten © RTV Drenthe

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl