Loods13 trekt jeugd in isolement het theater in: 'Iedereen voelt zich weleens eenzaam'

Loods13
Eva Wortmann van Loods13 © RTV Drenthe/Margriet Benak
Twintig jongeren proberen de komende maanden de sleur van hun eenzame leven te doorbreken met een nieuwe voorstelling van theaterschool en productiehuis Loods13. Eind mei moet Kanariepietjes praten niet terug voor de eerste keer op de planken staan. "Het is niet chic om te zeggen dat je eenzaam bent, maar het speelt enorm", weet Eva Wortmann, artistiek directeur van Loods13.
Sinds het uitbreken van de coronapandemie wordt meer over eenzaamheid gesproken, maar ook daarvoor kampen jongeren ermee, zag Wortmann. "Eenzaamheid is door corona wel zichtbaarder geworden omdat mensen opgesloten zaten. Toch is het al veel langer een probleem", zegt ze in het Radio Drenthe-programma Cassata.

'Niet ervoor schamen'

De productieleider klopte aan bij de gemeenten Assen, Aa en Hunze en Midden-Drenthe om aandacht te vragen voor het project. Jongeren vanaf 17 jaar uit deze gemeenten mogen zich aanmelden voor het project Breek de stilte, waarvan de theatervoorstelling onderdeel is. "De gemeenten waren erg blij dat we wat gingen maken met jongvolwassenen. De groep die zich kan aanmelden is inmiddels uitgebreid naar 35 jaar", waarmee ze aantoont dat méér mensen dan alleen de jeugd in isolement verkeert.
Iemand die zich terugtrekt moet zich daarvoor niet schamen, wil Wortmann duidelijk maken. "Iedereen voelt zich weleens eenzaam. Zijn we daarin allemaal niet een beetje hetzelfde, en missen we soms niet wat liefde en aandacht?"
(Tekst gaat verder onder de foto)
Loods13
De theaterschool Loods13 © RTV Drenthe/Ilona van Veen
De stilte breken om het voor jongeren toegankelijk te maken
Eva Wortmann over het doel van de theaterproductie
Inmiddels hebben twee deelnemers zich opgegeven, terwijl er naar twintig kandidaten wordt gezocht. "Die drempel waar ze over moeten, dát is het meest lastige", erkent Wortmann.
Ze gaat in op de achtergrond van de jongeren die zich opgaven. Een van hen is 18 jaar, gaat niet meer naar school en is werkloos. Vanwege persoonlijke omstandigheden is hij geplaatst in een woongroep, legt Wortmann uit. "Hij weet het gewoon even niet meer. Maar zijn moeder kwam ons project tegen op Facebook en zei: dit is echt wat voor jou."
De andere deelnemer is 20 jaar, kwam in coronatijd thuis te zitten en worstelt met het vertonen van sociaal wenselijk gedrag. "Ik wil graag mezelf blijven, maar krijg geen contact met anderen", weet Wortmann over hem te vertellen. "Maar daar zijn we voor: de stilte breken om het voor de jongeren toegankelijker te maken."
Kijk hier naar het volledige gesprek met Eva Wortmann:
Loods13 trekt jeugd in isolement het theater in: 'Iedereen voelt zich weleens eenzaam'

Verhaal achter kanariepietje

Loods13 heeft vanaf eind mei vier optredens van Kanariepietjes praten niet terug gepland staan. De titelnaam nam Wortmann overigens mee van een artikel uit de krant. "Het ging om een eenzame, oudere man", reconstrueert ze. "Hij had niemand. Alleen een kanariepietje, maar die praatte niet terug. Die zin pakte me meteen, dat moet de titel worden van het theaterstuk."
De nieuwe theaterproductie zet ze trouwens niet neer in Assen, Aa en Hunze en Midden-Drenthe, omdat eenzaamheid onder jongeren hier meer speelt dan elders. "Nee, deze regio was voor ons nu eens aan de beurt om iets met een 'bijzondere' doelgroep te doen." Zo maakte Wortmann eerder Thuis in Hoogeveen, een documentaire met Syrische statushouders die vertellen over hun vlucht en hun intrede in de Nederlandse samenleving. En in Emmen maakte ze Moederliefde, waarin acht alleenstaande bijstandsmoeders in woord en muziek over hun sores vertellen. Loods13 won met deze productie de Drentse Anjer Prijs van 2021.

Zoektocht naar lege hal

Voor de nieuwe theaterproductie in Assen staat verder nog niks op papier. De twintig jongeren bepalen zelf, aan de hand van hun verhalen over eenzaamheid, de inhoud van de voorstelling. "Het komt uit hén", benadrukt Wortmann. "Je hoeft verder echt niks te kunnen, alleen er zin in hebben. En als je niet wilt spelen, hoeft het ook niet. Het gaat erom dat je met elkaar een productie maakt. Of je gaat bezig met decor, of met eten maken. Want na elke theatervoorstelling eten we met het publiek. Alles kan, het gaat om het meedoen en contact maken."
Verder is Loods13 nog zoekende naar een locatie voor het theaterstuk. Het moet ergens in Assen in een loods plaatsvinden, maar waar is nog ongewis. "We moeten een grote lege ruimte hebben, waar we drie maanden aan de slag kunnen, en waar honderd man publiek inpast. Dus wie nog een goede plek weet, laat het vooral weten."
Geïnteresseerden voor het theaterproject Breek de stilte kunnen zich aanmelden op de website van Loods13.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.