Opknapbeurt voor reuzen Ellert en Brammert: 'Hij heeft nieuwe slippers nodig'

De twee grootste en misschien wel oudste bewoners van Schoonoord krijgen een opknapbeurt. De reuzen Ellert en Brammert bij de ingang van het gelijknamige openluchtmuseum worden na twintig jaar gerenoveerd.
"We gaan ze wel missen", lacht secretaris Saakje van Tellingen. "Maar gelukkig duurt het niet zo lang."
De beelden worden volgende week vrijdag opgehaald en naar een bedrijf in Assen gebracht. Daar worden ze geschuurd en van een nieuw kleurtje voorzien. Vervolgens komt er een coating overheen en dan kunnen ze er weer twintig jaar tegenaan.
De renovatie kost 15.000 euro. "We hebben er wel even voor moeten sparen", zegt Van Tellingen. "Maar er moet nu wat aan gebeuren anders blijft er niks van de reuzen over."
"Ze zijn helemaal groen uitgeslagen", wijst de secretaris van het openluchtmuseum aan. "En hier is het pas erg. De voet bladdert af en Ellert heeft ook nieuwe slippers nodig. Dit is niet meer wat het geweest is."
"En ook in Brammert komen allerlei scheuren. Er zit roest aan de buitenkant. Dat komt omdat er een ijzeren raamwerk in de binnenkant zit. En dat is doorgelekt", besluit Van Tellingen.
Begin december zijn Ellert en Brammert weer terug op hun vertrouwde plek.
Legende Ellert en Brammert

Ellert en Brammert is een bekende legende van de provincie, waar in de loop der jaren verschillende versies over ontstaan zijn.

De twee reuzen, vader Ellert en zoon Brammert, woonden op het Ellertsveld, zo'n vier eeuwen geleden. Ze woonden daar in een ondergrondse hol op het grote heideveld. Zij stroopten als rovers de omgeving af. Wie niet op het Ellertsveld hoefde te komen, kwam er dan ook niet. Ellert en Brammert hadden over het heideveld draden gespannen. Als iemand de bel raakte, begon deze te klingelen en gingen Ellert en Brammert er op af. Dat liep vaak niet goed af.

Op een dag liep het duo over de heide en ontdekten bij het dorpje Orvelterveen een meisje genaamd Marieke. Zij werd ontvoerd en zeven jaar lang vastgehouden om het huishouden te doen. Op een dag toen vader Ellert op pad was en Brammert lag te slapen, greep Marieke haar kans en sneed ze zijn keel door met het mes. Marieke is weggevlucht en Ellert is haar achterna gekomen. Marieke vluchtte een boerderij bij Witten in. Het gerucht gaat dat de afdruk van de bijl die Ellert haar naar gooide, nog steeds in de muur staat. Van Ellert is nooit meer iets vernomen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.