Moeder Chanel-Naomi slaakt noodkreet: 'Monster van Assen mag nooit op vrije voeten komen'

Chanel-Naomi Eleveld
Chanel-Naomi Eleveld © Yvonne Eleveld
Het maakt ze flink boos en verdrietig. Moeder Yvonne Eleveld en broer Quinn Eleveld zijn niet te spreken over de mogelijke vrijlating van Jan S. Hij vermoordde in 1999 Chanel-Naomi Eleveld en kreeg een jaar later een levenslange gevangenisstraf opgelegd. Het Adviescollege Levenslanggestraften beoordeelt of S. straks vrij man kan worden.
De familie van het in Assen vermoorde meisje is een petitie gestart om dit tegen te gaan. "Er is bij de veroordeling in de rechtbank gezegd dat hij nooit meer op vrije voeten komt en een gevaar voor de maatschappij is", legt moeder Yvonne uit. "In november kregen wij een brief van Slachtofferhulp Nederland dat er een nieuw traject is begonnen. Dan word je wel even flink boos. Dat kan niet de bedoeling zijn."

'Het Monster van Assen'

De 7-jarige Chanel-Naomi Eleveld verdween op 21 juli 1999 toen ze in Assen buiten ging spelen. De destijds 45-jarige S. was enkele dagen na de verdwijning van het meisje op de vlucht geslagen. Drie weken later werd hij gearresteerd op het station van Zwolle. Een dag na zijn arrestatie werd het lichaam van Chanel-Naomi gevonden in de kruipruimte van zijn woning in Assen. S., ook wel het 'Monster van Assen' genoemd, bleek haar meerdere malen verkracht en uiteindelijk gewurgd te hebben.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Chanel-Naomi Eleveld
Een jeugdfoto van Chanel-Naomi Eleveld © Yvonne Eleveld
S. had net een gevangenisstraf van vier jaar uitgezeten voor de verkrachting en ontvoeringspoging van een 15-jarig meisje in Klazienaveen. Een maand voor de moord verkrachtte hij zijn eigen vrouw en tijdens zijn vlucht een prostituee. In 2000 werd S. veroordeeld tot levenslang voor verkrachting en moord op Chanel-Naomi en de twee andere verkrachtingen.
"Als hij nu vrij komt, gaat hij ongetwijfeld weer de fout in. Hij is nu 68", zegt Yvonne Eleveld. "Ik vind dit niet kunnen. Dit mag niet, het is bizar. We zijn ook al bij een adviesteam in Amsterdam geweest dat ons uitgelegd heeft wat er nu gaat gebeuren. Maar we schakelen ook zelf een advocaat in die ons gaat bijstaan om dit tegen te gaan", geeft Yvonne de moed niet op.
(Tekst gaat verder onder de foto)
Chanel-Naomi Eleveld
Landelijke aandacht voor de moord op Chanel-Naomi Eleveld © RTV Drenthe

'Ergste nachtmerrie die een ouder kan overkomen'

S. verdient het niet om een vrij man te worden, benadrukt ze. "Hij krijgt dan gewoon een derde kans, maar Chanel-Naomi is weg en blijft ook weg. Het is de ergste nachtmerrie die je als ouder kan overkomen. Anders zou ze nu 31 jaar geweest zijn", stelt ze zich voor. Een terugkeer van S. in de maatschappij is voor haar not done. "Het monster van Assen mag nooit op vrije voeten komen."
De net gelanceerde petitie is bijna 2900 keer ondertekend. "Het heeft heel Assen toen hard geraakt", zeggen Quinn Eleveld, het broertje van Chanel-Naomi. Of het gaat helpen, weet de familie niet. "Maar we willen er het maximale uithalen."
Levenslang niet meer levenslang
Sinds 2016 adviseert het Adviescollege Levenslanggestraften of een gedetineerde na 25 jaar celstraf in aanmerking komt voor een terugkeer in de maatschappij. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn de mate van herstel, het risico op herhaling en de belangen van slachtoffers en nabestaanden.
Het advies komt op het bureau terecht van de minister voor Rechtsbescherming. In het huidig kabinet is dat minister Franc Weerwind (D66). De minister besluit uiteindelijk over het wel of niet starten van deze activiteiten voor re-integratie, waarbij de veroordeelde weer op vrije voeten komt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl