Pim Lammers uit Norg, dichter Kinderboekenweek, trekt zich terug na doodsbedreigingen

Kinderboeken
Kinderboeken (foto ter illustratie) © ANP
De deels in Norg opgegroeide Pim Lammers trekt zich terug als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023 na het ontvangen van doodsbedreigingen. Dat heeft de schrijver laten weten aan CPNB, de organisatie van de Kinderboekenweek.
Op sociale media werden de afgelopen dagen fragmenten uit een literair verhaal voor volwassenen gedeeld dat Lammers in 2015 schreef, over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook werd hem verweten een 'pedofilie-activist' te zijn. De christelijke actiegroep Gezin in gevaar startte een petitie en Tweede Kamerlid Wybren van Haga heeft schriftelijke vragen ingediend.

'Aantijgingen zijn pertinent onwaar'

"Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard", laat Lammers vandaag weten. "De aantijgingen over mij zijn pertinent onwaar en ik heb dan ook aangifte gedaan. De enorme hoeveelheid bedreigingen en de agressiviteit ervan richting mij en mijn dierbaren hebben mij doen besluiten om mij terug te trekken."
Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.
Lees hieronder de bewuste passage waar Lammers op wordt bekritiseerd:
(Tekst gaat verder onder de tweet)
De CPNB laat weten 'met grote verontwaardiging en ontzetting' kennis te hebben genomen van de bedreigingen. "We vinden het verschrikkelijk dat een auteur aangevallen wordt. De literaire vrijheid staat hier onder extreme en voor de CPNB onacceptabele druk. We moeten in de nabije toekomst met elkaar het gesprek aangaan over de veiligheid van auteurs."
De organisatie stelde eerder heel bewust voor Lammers gekozen te hebben omdat zijn kinderboeken gaan over 'een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn.'

Gedicht van Lammers' hand

De CPNB maakte medio januari bekend dat 'Bij mij thuis' het thema van de Kinderboekenweek werd. Schrijvers Sanne Rooseboom en Yvonne Jagtenberg maakten voor deze week een Kinderboekengeschenk en een apart prentenboek. Lammers mocht een speciaal gedicht uitbrengen.

Steunbetuigingen

De schrijver kreeg overigens afgelopen dagen ook veel bijval van collega's. "Pim Lammers is een schrijver", bepleitte Heleen van Royen op Twitter. "Die schrijft over thema's die in onze maatschappij spelen. Dit is zijn vak. De golf van haat die hij nu over zich heen krijgt, is onterecht en intens triest. Bescherm onze schrijvers."
Ook Kevin Hassing, die afgelopen jaar de prijs voor de Kinderjury won, nam het op sociale media op voor Lammers. "Dus omdat ik over piraten schrijf ben ik een piraat? Denk even na voordat je rare dingen roept", stelde Hassing.
Kijk hieronder naar enkele steunbetuigingen:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl