Politici veroordelen doodsbedreigingen richting schrijver Pim Lammers uit Norg

Mark Rutte
Mark Rutte noemt de doodsbedreigingen 'onaanvaardbaar' © ANP
Politici in Den Haag hebben zich uitgesproken tegen de doodsbedreigingen richting schrijver Pim Lammers. De in Norg opgegroeide Lammers maakte gisteren bekend dat hij zich terug trok als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023 na het ontvangen van doodsbedreigingen.
"Het vrije woord is een groot goed in onze rechtstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar." Dat laat premier Mark Rutte weten in een reactie op Twitter.

Onacceptabel

Eerder vandaag had staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media al getwitterd dat "doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers onacceptabel zijn. Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Het gemak waarmee mensen vanachter hun scherm aanklager en rechter spelen, is zorgelijk en schadelijk", aldus Uslu.
De aanleiding voor de dreigementen is een fragment uit een literair verhaal voor volwassenen dat Lammers in 2015 schreef. In dit verhaal beschreef hij een relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer. Dit leidde tot veel boze reacties en doodsbedreigingen aan het adres van de bekroonde auteur. Ook werd hem verweten 'pedofiele-activist' te zijn, iets wat Lammers zelf weerlegde als "pertinent onwaar."
Lammers was in 2018 de jongste winnaar van een Zilveren Griffel ooit, voor zijn prentenboek Het lammetje dat een varken is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl