Staking in streekvervoer, maar niet alle bussen staan stil

Staking OV
De stakers schrijven zich in in Emmen © RTV Drenthe/Dylan de Lange
Lege bushaltes in Emmen vanochtend. Veel buschauffeurs hebben vandaag het werk neergelegd om hogere lonen af te dwingen. Onderhandeld wordt er overigens voorlopig niet.
Een van de stakers vandaag is buschauffeur Martijn Mulder. Hij heeft zich op een stakingspunt gemeld en vindt dat er de afgelopen jaren te weinig geld is bijgekomen, waardoor het bod van de werkgevers voor dit jaar onvoldoende is.
"Maar niet alleen dat, het gaat ook zeker om de werkdruk die ontzettend hoog is. De werktijden zijn heel krap, tussen de ritten door heb je soms maar twee minuten." Niet genoeg volgens hem om passagiers af te zetten, rond te rijden en nieuwe reizigers op te pikken. Voor een toiletbezoek is op zo'n moment helemaal geen tijd.
Collega-buschauffeur Frans Naber staakt niet. Hij vindt dat je niet kunt staken als je een dienstverlenend beroep hebt. "Het is niet verantwoord. Ik doe mijn werk gewoon. Klaar."
Staking in het streekvervoer

Vijfdaagse staking

Van maandag tot en met vrijdag zijn er stakingen in het streekvervoer. Een deel van het personeel legt deze week de werkzaamheden neer, omdat de werkgevers niet hadden gereageerd op hun ultimatum, meldt vakbond CNV.
Qbuzz en Arriva zijn twee van de streekvervoerders wiens werkgevers zich hebben aangesloten bij de stakingen. Reizigers in Drenthe kunnen daardoor veel hinder ondervinden van de stakingen. Arriva meldt op hun website dat "het aantal bussen en/of treinen afhankelijk is van het aantal werkwilligen in de regio." De trein tussen Emmen en Zwolle rijdt vooralsnog wel.
Qbuzz geeft een negatief reisadvies en geeft aan dat 'ze pas kort van tevoren kunnen zeggen welke bussen wel of niet rijden'. Rond de 35 procent van de chauffeurs is volgens Qbuzz vanochtend wel gaan rijden.

Plannen of gokken

Beide regionale vervoerders in Drenthe raden aan om de reisplanners goed in de gaten te houden. In Emmen lijken de reizigers dat gedaan te hebben. Een tiental reizigers stapt daar rond 07.40 op de bus naar Groningen die op dat moment wel rijdt. Voor de rest is het rustig op het station.
In de StationsHuiskamer zit scholiere Hanna vanochtend al vroeger dan normaal op het station, ze heeft rekening gehouden met de stakingen. "Ik kom vanuit Borger en ben een half uurtje eerder weg gegaan om de bus te kunnen nemen, zodat ik op tijd op school kan zijn." En dan maar hopen dat vanmiddag de bus terug naar Borger ook weer rijdt. "En anders wordt het opa of papa bellen."
Leeg station Emmen, staking openbaar vervoer
Op het station in Emmen is het leeg © RTV Drenthe/Dylan de Lange

Onderhandelingen

De stakers kunnen zich maandag melden op locaties waar ze zich kunnen registreren, vertelde Kees de Vos van CNV eerder deze week.
De inzet van de stakingen is het afdwingen van een betere cao voor het openbaar vervoer. Werkgevers en vakbonden hebben in de afgelopen maanden vaak met elkaar om tafel gezeten, maar hebben nog geen akkoord bewerkstelligd.
Dat akkoord komt er voorlopig ook niet. Werkgevers willen tijdens de staking niet onderhandelen. "Als we opnieuw zouden gaan praten, beginnen de onderhandelingen helemaal opnieuw", zegt Fred Kagie, voorzitter van werkgeversorganisatie WVOV.
Hij zegt dat het eerdere bod van 8 procent loonsverhoging en andere maatregelen voor onder meer oudere werknemers van tafel is. "We hebben de vakbonden uitgelegd dat dit pakket de grens was van wat we konden bieden. Het is niet verantwoord om de kosten bij bedrijven nog hoger op te laten lopen. We willen allemaal dat de bus ook nog betaalbaar blijft."
Volgens Kagie hebben de vakbonden het bod niet voorgelegd aan de leden, maar is meteen gevraagd naar actiebereidheid. Daarnaast wordt te weinig gekeken naar de overheidsmaatregelen die de inflatie dempen, aldus de voorzitter.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.