Dit jaar bestaat hij 80 jaar, maar wat maakt de patrijshond Drents?

Een Drentsche Patrijshond
Een Drentsche Patrijshond © ANP
De Drentsche Patrijshond is één van de twee hondenrassen, naast de Friese Stabij, waar een Nederlandse provincie in de naam staat. Maar waar komt de naam vandaan? En wat is er eigenlijk zo Drents aan de Drentsche Patrijshond?
Vragen die binnenkwamen op de redactie van Zoek Het Uit! en dus is het tijd om daar in te duiken.

April 1943 gekeurd

De Drentsche Patrijshond is stiekem een Spaanse jachthond, weet vereniging De Drentsche Patrijshond. In de 16e eeuw, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, kwamen de honden mee vanuit Spanje naar Nederland. Het is een jachthondenras waar verschillende rassen uit voort zijn gekomen zoals de Epagneul français, de Friese Stabij, de Duitse staande hond langhaar en de kleine münsterländer. Maar dus ook de Drentsche Patrijshond.
Dit hondenras heeft de naam van onze provincie meegekregen, omdat de honden raszuiver bewaard zijn in het oosten van ons land en in Drenthe. In april 1943 werd een aankeuringsdag gehouden in het Groningse Harmoniegebouw.
Daar werden twintig patrijshonden gekeurd. Zes van de zeven goedgekeurde reuen behoorden tot een stam van de familie Schuiling. Van elke Drentsche Patrijshond wordt gezegd dat ze nog afstammen van een patrijshond van de Schuilingstam.
(Artikel gaat verder onder de foto)
Jarak, de voormalig wereldkampioen
Jarak, de voormalig wereldkampioen © RTV Drenthe

Eext, bakermat Drentsche Patrijshond

Een maand later, op 15 mei 1943, is het ras officieel door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied erkend door mevrouw M.C.S. Baronesse van Hardenbroek uit Nuenen en de heren G.J. van Heek Jr. uit Enschede en P.B.V. Quartero, huisarts in Rotterdam.
Dat de hond raszuiver is, komt doordat Drenthe in die tijd een redelijk afgelegen gebied was. Daardoor werd de hond niet gekruist met een ander ras. In en rond Eext werd jaren voordat het ras officieel was erkend, Drentsche Patrijshonden gefokt. Eext wordt dan ook gezien als de bakermat van de Drentsche Patrijshond.

Het karakter

De hond wordt ook internationaal erkend als 'Drent'. In het Engels is het een Drentsche Patridge dog, in het Frans een Chien de perdrix Drente, in het Duits Drent'scher Hühnerhund en in het Spaans Perdriguero de Drente.
Het karakter van de Drentsche Patrijshond is volgens kenners gevoelig, intelligent, nieuwsgierig, vrolijk, levendig en aanhankelijk, maar ook eigenwijs. Daarmee lijkt de patrijshond in sommige eigenschappen op zijn menselijke evenknie: de Drent.
De Drentsche Patrijshond bestaat dit jaar 80 jaar. De vereniging De Drentsche Patrijshond bestaat 75 jaar en zal het in juni vieren in het Gelderse Beesd.

Drentse Drentsche Patrijs

Jarenlang was een Drentse Drentsche Patrijshond de beste patrijshond van Nederland en zelfs van de wereld. Jarak uit Exloërveen werd in 2012 wereldkampioen in Parijs en Nederlands kampioen in Arnhem. In 2014 werd hij - vlak voor zijn pensioen - winnaar van de World Dog Show in Helsinki.
Bekijk hieronder de reportage uit 2014 over Jarak en zijn baasje:
Drentsche Patrijs
Verbaas je je ook over iets in Drenthe? Of snap je van iets niet hoe het zit in onze provincie? Schroom dan niet en stuur een bericht naar zoekhetuit@rtvdrenthe.nl of vul onderstaand formulier in:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl