Blijdschap in Assen over behoud kazerne: 'En nu ervan afblijven'

Taart voor commandant op kazerne Assen
De ChristenUnie kwam naar de Asser kazerne met taart voor bataljonscommandant Laurens van Leussen © RTV Drenthe / Margriet Benak
'Mooi nieuws voor Assen' en 'blij verrast'. De reacties vanuit de politiek en ondernemerskringen zijn overwegend positief op het openblijven van de kazerne in Assen. De forse afslanking van het kazernecomplex nemen ze op de koop toe.
"Het was natuurlijk mooier geweest als we hier alles van Defensie hadden kunnen behouden, maar wat er nu overblijft is een goede basis voor de toekomst van Defensie in Assen", zegt voorzitter Kor IJszenga van Ondernemend Assen. "Daar ging het ons allemaal om."
Een jaar geleden dreigde de Asser kazerne te moeten sluiten. Dat riep massaal verzet op. Inmiddels ziet de toekomst voor Assen er veel rooskleuriger uit. De kazerne aan de Balkenweg blijft overeind, al wordt het aantal militairen fors minder en het defensiecomplex stukken kleiner.

'Je kunt niet alles hebben'

Het 13 Infanteriebataljon van de luchtmobiele brigade met 1000 manschappen blijft. Ook de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso houdt Assen als thuisbasis. Het schoolbataljon Noord met 500 manschappen, de militaire opleiding in deze regio voor de landmacht, wordt vanuit Assen naar Havelte verplaatst.
Bekijk hieronder de reactie van Ondernemend Assen:
(Tekst gaat verder onder de video)
Strijd voor openhouden kazerne loont ziet Ondernemend Assen
Voorzitter Kor IJszenga is blij met het nieuws, al levert Assen in. "Volledig behoud van alle defensie-onderdelen hadden we niet verwacht, maar dit is toch beter dan gedacht. Wel jammer dat de militaire opleiding straks uit Assen verdwijnt, zeker voor alle betrokken mensen, maar je kunt niet alles hebben."

Reddingsplan

Vanuit Assen kwam er vorig jaar van verschillende fronten stevig verzet op gang tegen de dreigende sluiting. Provincie- en stadsbestuurders kwamen in opstand. En ook maatschappelijke en ondernemersorganisaties roerden zich schouder aan schouder. Er kwam een petitie, flyers voor steunbetuigingen gingen rond in de stad en amateurmuzikanten van korpsen uit de regio speelden een protestlied.
"Ondernemend Assen dacht niet alleen in problemen, maar ook in oplossingen", zegt Kor IJszenga. De ondernemersclub legde bij het ministerie in Den Haag al vrij snel een reddingsplan voor het historische kazernecomplex op tafel. Samen met bedrijfsleven en onderwijsveld zien ze toekomst in een verduurzamingsatelier op het kazerneterrein, als opleidingsplek voor technici in restauratie en verduurzaming van historische gebouwen.

'Verzet heeft zin gehad'

IJszenga is ervan overtuigd dat het brede verzet uit Assen en de regio opgevallen is in Den Haag. "Het heeft zeker bijgedragen aan het behoud van de kazerne, samen hebben we ervoor gestreden. We hebben goed laten zien dat de kazerne in de samenleving wordt gedragen."
Ook het behoud van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso noemt hij 'van groot belang voor de culturele infrastructuur in de regio'. "De professionele muzikanten van de JWF-kapel zijn van grote waarde voor koren en korpsen in het Noorden. Ze geven muziekles, sommigen staan als dirigent voor muziekkorpsen. Als de kapel hier zou verdwijnen, zou je dat nooit meer gerepareerd krijgen", zegt IJszenga.
(Tekst gaat verder onder de foto)
JWF-kazerne Assen
De historische kazernegebouwen in Assen wil Defensie afstoten © RTV Drenthe / Margriet Benak

Monumentale panden afstoten

Een jaar geleden wilde de staatssecretaris van Defensie de locatie Assen nog sluiten. Het kazernecomplex is sterk verouderd en slecht rendabel te maken, zo was het argument. Bovendien was Assen één van de kleinste kazernes. Opknappen en verduurzamen zou te veel geld kosten. Defensie investeerde liever in concentratie van militairen op betere, meer duurzame locaties.
Nu wil Defensie het Asser kazerneterrein verkleinen, en een deel van de panden afstoten, waaronder de monumentale kazernegebouwen langs de Vaart Zuidzijde. Verder wordt er 75 miljoen euro geïnvesteerd in verbetering van de resterende gebouwen.

Kans voor opleidingsplekken

Voorzitter IJszenga ziet daarin kansen om de opleidingsplek te starten voor verduurzaming van monumentale gebouwen. "De historische kazernegebouwen langs de Vaart zijn rijksmonument en kenmerkend voor Assen. We kijken of onze plannen daarvoor straks toch een oplossing zijn. Wij zien mogelijkheden om onderwijs te koppelen aan ondernemers en aan Defensie, dat kan met die gebouwen heel mooi."
IJszenga gaat verder in op zijn plannen voor de leegstaande kazernepanden:
(Tekst gaat verder onder de video)
Ondernemend Assen heeft genoeg plannen voor leegstaande kazernepanden
Ook de Thorbecke Academie in Assen kan er volgens IJszenga bij betrokken worden. "Die heeft plannen voor een nieuwe vierjarige opleiding Veiligheidskunde. En op de huidige plek aan de Torenlaan kunnen ze de studenten niet kwijt. Ook dat zou mooi passen in die gebouwen", zegt IJszenga. "Want de Thorbecke Academie werkt nauw samen met allerlei overheidsdiensten, ook met Defensie, en levert daar studenten voor af."

'Tel je zegeningen'

Het Actiecomité Steun de Kazerne, dat een petitie opzette die 11.500 handtekeningen opleverde, spreekt ook van 'goed nieuws' voor Assen. Jan Maarten Pol, één van de initiatiefnemers van de petitie, reageert blij. "Natuurlijk zie je liever dat er niet afgeslankt wordt, maar je moet je zegeningen tellen. De kazerne blijft hier, inclusief de JWF-kapel en 75 miljoen investering in het terrein en de gebouwen. Dat is bouwen aan de toekomst", zegt Pol.
Ook constateert Pol dat de toekomst voor de kazerne van Havelte er positief uitziet. "Daar wordt met 250 miljoen euro fors in geïnvesteerd, dus dat is ook goed voor Drenthe."
Kijk hier naar meer reacties op het behoud van de kazerne in Assen:
(Tekst gaat verder onder de video)
Blije reacties op het behoud van de kazerne in Assen

Muzikale opsteker

De Vereniging van Vrienden van de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso is ook verheugd met het nieuws. Vorig jaar regelden de Vrienden nog een muzikaal protest tegen sluiting van de kazerne en daarmee het mogelijk verdwijnen van de kapel. Tientallen regionale muzikanten van verschillende korpsen speelden in De Nieuwe Kolk onder leiding van de dirigent van de JWF-kapel Soldaat van Oranje. Dat stuurden ze op naar Den Haag.
"Het is gelukt, we behouden de kapel voor Assen, en dat is een mooie opsteker voor de culturele sector in het Noorden. Muzikanten van de kapel kunnen muziekverenigingen en koren blijven ondersteunen. Dus die kunnen nu gerust ademhalen", aldus secretaris Tjeert Poelman. "Ze blijven."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Muzikaal protest
Amateurmuzikanten speelden vorig jaar een protestlied voor behoud van de JWF-kapel en de kazerne © RTV Drenthe / Margriet Benak

Met taart op stoep

Vanuit de provinciale en Asser politiek wordt ook verheugd gereageerd. Politici van de ChristenUnie, zowel lokaal, provinciaal als landelijk, stonden 's middags al met taart op de stoep van de kazerne, die ze overhandigen aan bataljonscommandant Laurens van Leussen van de luchtmobiele brigade in Assen. "Blij dat de kazerne behouden blijft, daar hebben we als ChristenUnie ook veel werk ingestoken", zegt fractievoorzitter Bouke Weening van de CU Assen.
Hij ziet de oplossing van Defensie bovendien als 'plan voor de lange termijn'. "Er wordt nu veel in Assen geïnvesteerd. Dat zorgt voor duidelijkheid voor ons als Assen, maar ook voor Defensie."

'En nu afblijven van de kazerne'

Toch kan Weening het niet laten een waarschuwend vingertje op te steken richting het ministerie van Defensie. "De komende jaren nu afblijven van de kazerne. Niet over acht jaar weer een nieuw plan uit het kastje trekken."
Asser VVD-fractievoorzitter Michiel Hasslacher is 'blij' met het bereikte resultaat, en vooral 'trots' op de inzet van alle partijen richting Den Haag. "Iedereen heeft flink van zich laten horen. Dat mogen we vaker doen, wat steviger opkomen voor onze Asser en noordelijke belangen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl