Kazerne Assen blijft open, kazerne Havelte krijgt opknapbeurt van 250 miljoen

Persconferentie kazerne Assen
Persconferentie kazerne Assen © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Er wordt 250 miljoen euro uitgetrokken om de Johannes Postkazerne (JPK) in Havelte te renoveren. De Johan Willem Frisokazerne in Assen blijft bestaan, maar het terrein wordt wel aanzienlijk verkleind, omdat School Noord - een basisopleiding voor militairen - naar Havelte vertrekt.
Dat hebben staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie en Jetta Klijnsma, commissaris van de Koning in Drenthe, bekendgemaakt.

Medewerkers gesproken

De ministeries van Defensie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties hebben hier de afgelopen maanden een akkoord over bereikt met de provincies Drenthe en Overijssel en de gemeenten Assen, Westerveld en Steenwijkerland.
Voordat Van der Maat het besluit kenbaar maakte via een persconferentie, sprak de staatssecretaris eerst nog persoonlijk met medewerkers van Defensie over het voornemen.

Assen blijft toch open

Al een jaar is er een flink verzet tegen de mogelijke sluiting van de kazerne in Assen, waar ongeveer duizend militairen werken. Die sluiting hing ook tot vandaag als een zwaard van Damocles boven Assen, totdat in alle vroegte via De Telegraaf uitlekte dat de kazerne in de Drentse hoofdstad toch open mocht blijven, al zij het in een iets afgeslankte vorm.
Wel wordt het terrein vernieuwd en verduurzaamd, waar 75 miljoen euro mee gemoeid is. De Dienst Vervoer & Ondersteuning (DV&O), die eveneens op het kazerneterrein zit, blijft daar.

Verhuizing militaire opleiding

De Defensieminister besloot de militairenopleiding van Assen naar Havelte te verhuizen "om opleiding en eenheid samen te brengen", zo stelde Van der Maat. Daarnaast wordt de geneeskundige eenheid in Havelte uitgebreid en wordt de transportcapaciteit versterkt, zodat de 43 Gemechaniseerde Brigade zelfstandiger te werk kan gaan.
Ook wordt de bereikbaarheid van de kazerne in Havelte verbeterd.

Verhuizing

Overigens blijft niet alles in Havelte ondanks de miljoeneninvestering bij het oude. Het 45 Pantserinfanteriebataljon verruilt de Johannes Post Kazerne voor een bestaande Defensie-locatie in het midden van het land. Dat bataljon is momenteel een van de slechtst gevulde eenheden van de landmacht en de verhuizing naar een centralere plek moet daar verandering in brengen.
Om de werkgelegenheid van het Rijk in onze provincie op peil te houden, wordt bij het NS-station in Assen een zogeheten rijkshub gevestigd, zodat rijksambtenaren daar kunnen werken en vergaderen.
Bekijk hieronder de hele persconferentie terug:
Persconferentie over kazerne Assen en Havelte
JWF Kazerne
De Johan Willem Frisokazerne in Assen © ANP

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl