LOFAR-telescoop straks nóg nauwkeuriger na opknapbeurt van 10 miljoen

Antenne LOFAR Exloo
Beelden die de antennes van LOFAR waarnemen © NOVA
De Internationale LOFAR-telescoop (ILT) staat een grondige opwaardering te wachten. Er is 10 miljoen euro met deze upgrade gemoeid, meldt Astron, het Nederlands instituut voor radioastronomie in Dwingeloo.
De LOFAR-telescoop bestaat uit tienduizenden antennes. Ze staan verspreid in het veld. Niet alleen in Drenthe, maar ook verdeeld over andere landen in Europa. De antennes meten radiogolven en observeren zo gezamenlijk het heelal. Dankzij de upgrade wordt het inzicht van de LOFAR-telescoop beter en gevoeliger, zodat het veel meer gegevens kan verwerken.

Nauwkeurigheid wordt beter

Alle stations worden tijdens de onderhoudsbeurt bij langs gegaan. Het zijn er 52, waarvan 38 in Nederland. Een flink deel van de binnenlandse stations staat in Drenthe. "Het is nogal wat", vertelt Astron-woordvoerder Mischa Brendel over de upgrade. "Straks kunnen we veel nauwkeuriger metingen verrichten en meer data verzamelen."
Hoe lang de upgrade duurt, is nog niet duidelijk. Het gaat om een periode van enkele jaren, verwacht Brendel. De stations kunnen afzonderlijk van elkaar meten, waardoor tijdens één opknapbeurt de rest van de stations door kunnen draaien.
Het bedrijf Major Electronic uit Hoogeveen krijgt drie onderdelen van de LOFAR-upgrade in handen. De 10 miljoen die is begroot voor de investering komt van het ILT-bestuur, meldt Brendel desgevraagd.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl