Militaire eenheid verlaat Havelte na aangekondigde veranderingen: 'Even wennen, maar noodzakelijk'

Brigadegeneraal Roland de Jong van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte kon een glimlach niet onderdrukken toen hij hoorde van de veranderingen die op stapel staan bij de kazernes in Assen en Havelte. "Ik kijk er heel positief tegenaan. Ik denk dat er een mooie ontwikkeling gaande is, vooral omdat er fors geïnvesteerd wordt in de kazerne van Havelte." Dat er een nieuw schoolbataljon naar Havelte komt, komt De Jong óók goed uit. "Daardoor kan ik ze gelijk opleiden in de context waarin ze straks komen te werken."
"Er zijn twee pantserinfanteriebataljons en een luchtmobielbataljon in deze regio, maar eigenlijk zie je dat de regio net iets te dunbevolkt is voor zulke grote eenheden", gaat de brigadegeneraal verder, doelend op moeizaam in te vullen vacatures in de militaire Drentse standplaatsen. "In 2013 is het 45e Pantserinfanteriebataljon hierheen gekomen vanuit Ermelo in tijden van de economische recessie en waren er mensen in overvloed, maar nu vecht iedereen om personeel en zit ik in Havelte met te grote eenheden die ik niet gevuld krijg."
'Hoort erbij'
Met de verhuizing van het 45e Pantserinfanteriebataljon naar een centraler gelegen locatie in ons land, verwacht De Jong dat militairen die in of vlak bij de Randstad wonen beter worden bediend. Dat de verplaatsing naar Ermelo, Havelte en Midden-Nederland van invloed is op het verloop onder personeel, bevestigt hij deels. "Maar het hoort ook bij het militaire beroep dat je een poos ergens zit en je daar later weer verdwijnt. Dus deze verandering heeft even consequenties, maar we gaan deze puzzel leggen. Militairen die graag in Havelte werken, moeten daar kunnen blijven, maar wie liever in Midden-Nederland woont, kan nu meeverhuizen."
Dat met die verhuizing rekening wordt gehouden met geschikte oefenterreinen in de buurt, is volgens de brigadegeneraal een randvoorwaarde die absoluut goed moet worden ingevuld. Havelte kent immers een lange geschiedenis met oefeningen met zware gevechtsvoertuigen op het Holtingerveld. De Jong: "Het zou inefficiënt zijn om te verhuizen naar een andere locatie, maar wel te blijven oefenen bij Havelte."

Noodzakelijk
Voor luitenant-kolonel Bas Kuipers van het 45 Pantserinfanteriebataljon was het ook een dag om niet snel te vergeten. "De bedoeling voor de brigade is dat een deel van de school deze kant op komt vanuit Assen, maar voor mij is het vooral belangrijk dat het 45 Pantserinfanteriebataljon verhuist naar het midden van het land en dat is iets wat mijn personeel vooral raakt." Een wijziging waar volgens hem overwegend positief op gereageerd is.
"Voor de mensen uit het Noorden zal het wel even wennen zijn en lastig zijn, maar als je kijkt naar de huidige vulling van het bataljon is het noodzakelijk om weer naar een gevulde eenheid te gaan."
Thuis kunnen zijn
Kuipers denkt niet dat de verhuizing van negatieve invloed is op zijn eenheid. "Als je kijkt naar de huidige generatie, dan zie je dat mensen 's avonds het liefst thuis zijn en om ze dat te te kunnen bieden, moet je verspreid zitten door het land. En het arbeidspotentieel in de Randstad is nou eenmaal groot en wij openen de deuren daarnaartoe met dit bataljon", legt hij uit.
"Wat ik met name merk is dat mensen na één functie bij ons kiezen om dichter bij huis te gaan werken. Dan wordt een functie gekozen die ze misschien liever niet doen, maar wordt wel gekozen voor een opleidingsfunctie of een functie bij een andere eenheid die wel centraler in het land ligt, om meer thuis te kunnen zijn bij het gezin." De luitenant-kolonel denkt niet dat de verplaatsing verkeerd zal uitpakken. "Ik denk dat wij een aardige concurrentiepositie zullen hebben ten opzichte van andere banen. Het werk dat wij kunnen bieden is in ieder geval avontuurlijk, we werken met machtig mooie voertuigen en het is hoog technologisch, dus we hebben echt wel iets te bieden."