Organisator paasvuur Weiteveen breekt hoofd over stikstofberekening

Paasvuur
Paasvuur bij Emmer Compascuum © Persbureau Drenthe
De stikstofcrisis raakt ook de paasvuren. Want ze mogen geen effect hebben op de veertien Natura 2000-gebieden in Drenthe. Om vast te stellen hoeveel stikstof een paasvuur uitstoot is een heel ingewikkelde berekening nodig die organisatoren boven de pet gaat. Bennie Menke, die het paasvuur in Weiteveen organiseert, heeft hierover aan de bel getrokken bij de gemeente Emmen. Het gesteggel over het papierwerk duurt nu al twee maanden.
Wie dit jaar een paasvuur wil houden, moet niet alleen een evenementenvergunning aanvragen bij de gemeente, maar ook uitrekenen hoeveel stikstof wordt uitgestoten. De provincie beslist op basis van die berekening of het paasvuur door kan gaan. Menke kreeg daarover een mail van de provincie Drenthe. Hij werd doorverwezen naar het AERIUS rekenprogramma.

Onbegrijpelijke taal

Hij leest de introductie van de rekentool voor: 'Met AERIUS Calculator kunt u één of meerdere situaties aanmaken, doorrekenen en exporteren. U kunt deze situaties in de applicatie aanmaken en specificeren. Via de knop 'Nieuwe situatie' maakt u een situatie aan. U kunt ook situaties importeren uit een andere AERIUS-berekening of eigen GML-bestand, via het importeerscherm'.
"Nou, toen was ik al weg. Ik vind dat ze dit niet over kunnen laten aan eenvoudige voorzitter zoals ik."
Hij wijst erop dat het nu al moeilijk is om vrijwilligers te krijgen. "Hiervoor heb je eigenlijk een technisch persoon nodig en dat maakt het nog lastiger voor ons. Ik vind het belachelijk om zoiets van een vereniging te vragen."
Menke nam twee maanden geleden al contact op met de gemeente en kreeg te horen dat de gemeente hem zou helpen. Maar twee maanden later heeft hij nog steeds niets gehoord. En de tijd begint te dringen, want licht- en geluidleveranciers en muziekbands willen weten waar ze aan toe zijn. "Als het te lang duurt nemen ze een andere klus aan", vreest Menke.
Menke vertelt over de situatie van het Weiteveense paasvuur:
(Tekst gaat verder onder de video)
Organisator paasvuur Weiteveen breekt hoofd over stikstofberekening

De tijd dringt

Een andere reden waarom Menke snel duidelijkheid wil, is dat hij snoeiafval niet op het laatste moment in kan zamelen. "Als ik nu snoeiafval laat komen, dan moet ik dat allemaal weer verwijderen als het paasvuur niet door kan gaan. En als ik nog lang moet wachten op groen licht, moet ik dat snoeiafval op het laatste moment nog allemaal regelen."
De Drentse gemeenten hebben inmiddels overleg gevoerd en gaan de verenigingen bijstaan. "Wij gaan de verenigingen ondersteunen bij de berekening, want gemeenten hebben die expertise ook in huis. We willen graag dat de paasvuren doorgaan, maar moeten ons wel aan de regels houden", zegt de Emmer burgemeester Eric van Oosterhout namens hen.
Daarmee is het nog niet zeker dat de paasvuren door kunnen gaan. "Ik ga niet zeggen dat alle paasvuren in Drenthe door kunnen gaan. Daarvoor zijn we wel afhankelijk van de berekening", aldus de burgemeester.

Geitenpaadje?

Voor sommige paasvuren onderzoeken de gemeenten nog of ze op grond van een andere reden doorgang kunnen vinden. Want als paasvuren al sinds 1994 zijn gehouden op dezelfde plek, dan zouden ze wellicht zonder die berekening gehouden mogen worden. "Maar dat zijn we nog aan het uitzoeken", besluit Van Oosterhout.
Het paasvuur in Weiteveen begon acht jaar geleden als iets kleinschaligs en was vorig jaar uitgegroeid tot een groots evenement met onder meer eieren zoeken. De eerste keer dat het evenement werd gehouden is dus veel korter geleden dan 1994. Toch hoopt Menke op groen licht. "Ik zie het wel positief in."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.