Hoeveel? Hoe snel? Hoe vaak? Iedereen mag meepraten over Lelylijn

lelylijn
Het beoogde tracé van de Lelylijn © RTV Noord
Iedereen kan vanaf vandaag meedenken over hoe de Lelylijn er uit moet zien. Het gebeurt niet vaak dat mensen worden betrokken bij zo'n groot project waarbij miljarden euro's mee zijn gemoeid.
"Inwoners en belanghebbenden krijgen niet de platte vraag: bent u voor of tegen?", vertelt infrastructuur-staatssecretaris Vivianne Heijnen bij de NOS. "Maar we willen echt weten wat de voorkeuren zijn. Zodat de plannen bij het inbrengen al meteen op steun kunnen rekenen."
In het zogenoemde participatietraject komen vragen naar voren als: wat verwacht je van een spoorlijn tussen Groningen en Lelystad? Hoe snel zouden de treinen moeten rijden? En hoeveel mensen mogen overlast hebben van de lijn? De uitkomsten gebruiken bestuurders bij de keuzes die over de Lelylijn worden gemaakt, kondigt de Rijksoverheid aan.

Meepraten betekent niks voor aanleg

De nieuwe fase betekent niet per se dat de aanleg van de spoorlijn van Noord-Nederland naar de Randstad ook echt dichterbij is. In het regeerakkoord staat dan wel dat het kabinet drie miljard euro vrijmaakt voor de aanleg, maar dat is bij lange na niet genoeg. Ook een mogelijke subsidie vanuit Europa gaat dat gat niet dichten. Schattingen voor de aanleg lopen uiteen tussen de zes en twaalf miljard euro.
Lelylijn
De Lelylijn © RTV Drenthe
"Het is best bijzonder dat we dit zó doen", zegt de Limburgse Heijnen bij Omroep Flevoland verder over de inspraakmogelijkheden. "We vragen helemaal aan de voorkant wat mensen er van vinden en wat hun aandachtspunten zijn. Hopelijk maken veel mensen er gebruik van."

Tot eind maart

De enquête staat online op de website lelylijnraadpleging.nl en is tot en met 31 maart in te vullen. Heijnen gaat daarna met de uitkomsten aan de slag.
Eind 2024 moet er een concreet plan liggen voor de Lelylijn, mét financiële onderbouwing. Daarin wordt onder meer duidelijk waar de spoorlijn precies komt te lopen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl