Drenten zamelen in voor Turkije: 'Alles wat mensen nodig hebben'

Slachtoffers bij het puin na de aardbeving in Turkije
Slachtoffers bij het puin na de aardbeving in Turkije © ANP
Op verschillende plekken in Drenthe zijn inzamelingsacties gestart om de slachtoffers van de aardbevingen in het grensgebied van Turkije en Syrië te helpen.
De Hicret Moskee aan de Rozenstraat in Hoogeveen en de moskee aan de Stadhouderslaan in Assen zamelen spullen in voor de slachtoffers. Vandaag zijn de moskeeën de hele dag open om winterjassen, sjaals, kleding, maar ook zeep en slaapzakken in te zamelen. Vanuit daar gaat de inzameling naar Hoogezand, om morgen te worden verstuurd naar Turkije.
Ook naar de moskee aan de Peyserhof in Emmen kunnen kleding, babyvoeding, dekens, luiers en verzorgingsartikelen worden gebracht. Daar vandaan vertrekt vandaag om 15.00 uur een vrachtwagen naar Turkije en Syrië.

Aardbevingen

Mocht het niet lukken om vandaag spullen in te leveren bij de moskee, dan is er morgen een mogelijkheid om in het winkelcentrum Wielewaal in Hoogeveen spullen in te leveren van 10.00 uur tot 16.30 uur. Deze spullen worden ook met een vrachtwagen naar Turkije gebracht.
De aardbevingen in Turkije en buurland Syrië hebben aan meer dan 5.000 mensen het leven gekost. De aardbeving van zondag op maandag in de buurt van de stad Gaziantep had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. De verwachting is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. Het slechte weer in het rampgebied bemoeilijkt het werk van de reddingswerkers.
Hicret-moskee in Hoogeveen
Hicret-moskee in Hoogeveen © Ineke Kemper/RTV Drenthe
"Vandaag kunnen de mensen alles naar de moskee brengen", zegt Yasar Eraslan van de Hicret Moskee in Hoogeveen. "We hebben van alles nodig, zoals handschoenen, dekens, luiers en vochtige doekjes. Alles wat die mensen nodig hebben."
Ook zamelt de moskee geld in voor de Islamitische Stichting Nederland (ISN). "Die zitten inmiddels ook al bijna op een miljoen euro", weet Eraslan. Het Rode Kruis heeft Giro 7244 gisteren geopend, daar is inmiddels ook ruim 2 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers van de beving.

'Alle hulp is welkom'

Naast het geld en de spullen is de voorganger de hele dag in de moskee en is er in de middag een speciaal gebed voor de slachtoffers. Vrijdag is er nog een grote inzamelingsactie in de moskee. "Alle hulp is welkom." De organisatie vraagt om op de buitenkant van de doos of zak te zetten wat erin zit.
Anne Kuipers staat morgen in het winkelcentrum Wielewaal in Hoogeveen om kleding in te zamelen. "We hebben vorige week een actie gehad voor Oekraïne en nu hebben we snel weer wat in elkaar gezet. We zamelen morgen alles in dozen en die gaan dan via Hoogezand naar Turkije."
Drenten zamelen in voor Turkije

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl