Grafstenen in Diever onterecht weggehaald

Op de Algemene Begraafplaats in Diever zijn verkeerde grafstenen opgeruimd (Rechten: Google Streetview)
Op de Algemene Begraafplaats in Diever zijn verkeerde grafstenen opgeruimd (Rechten: Google Streetview)
Op de Algemene Begraafplaats in Diever zijn dinsdag vier grafstenen weggehaald, terwijl dit niet had mogen gebeuren. Jark Otten uit Diever ontdekte de lege plekken gisterochtend.

"Ik hoorde dat ze aan het ruimen waren, dus toen ben ik gaan kijken", zegt Jark Otten. Hij was bang dat de grafsteen van zijn schoonouders' graf zou worden meegenomen. Toen hij bij de begraafplaats aankwam, zag hij dat het graf van zijn schoonouders gelukkig ongeschonden was. Maar tot zijn verbazing was de steen van zijn ouders’ graf verdwenen.

Laaiend

Otten legt uit dat hij al meer dan een jaar geleden voor de verlenging van zijn ouders’ grafrecht heeft betaald. De betaling van het grafrecht van zijn schoonouders heeft hij pas een aantal weken geleden geregeld. Hij is laaiend op de ambtenaren van de gemeente: ''Aan de doden willen ze nog geld verdienen.’’

Op het laatste moment

Medewerkers van het ruimingsbedrijf leggen aan Dagblad van het Noorden uit hoe het volgens hen heeft kunnen gebeuren. Volgens de medewerkers gaat het om grafstenen waarbij nabestaanden op het laatste moment nog voor verlenging van het grafrecht hebben betaald. De ruimingslijst was volgens hen nog niet bijgewerkt.

Per ongeluk

Wethouder Henk Doeven van de gemeente Westerveld geeft aan dat het hier gaat om een 'menselijke fout'. De vier grafstenen die zijn opgeruimd, zijn per ongeluk op de ruimingslijst gekomen. De wethouder zegt dat de nabestaanden worden uitgenodigd op het gemeentehuis om te praten over dit incident. Ook is Doeven bereid om naar de mensen toe te gaan en over een oplossing te praten. "Voor zover het op te lossen is", voegt Doeven er nog aan toe.
Op de ruimingslijst stonden tien grafstenen. Vier hiervan zijn dus ten onrechte opgeruimd, twee stenen daarvan zijn helaas niet meer te redden. De grafsteen van Ottens ouders staat inmiddels weer op zijn plek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl