Stookalert uitgegeven: advies om geen hout te stoken

Houtkachel
Houtkachel © Pixabay.com
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert om vandaag in Drenthe geen hout te stoken. In onze provincie geldt voor de hele dag een stookalert. Naast Drenthe wordt gevraagd om in de provincies Groningen, Friesland, Overijssel, Utrecht, Noord-Holland, Friesland en Flevoland geen hout te stoken.
"Door niet te stoken, voorkom je gezondheidsklachten en (geur)hinder bij jezelf en in je omgeving", legt het RIVM uit. Houtrook is sowieso ongezond om in te ademen, maar als het waait verspreiden de schadelijke stoffen die erin zitten zich sneller. Door de hoge gasprijzen die volgden op de Russische aanval op Oekraïne, zijn houtkachels weer meer in trek geraakt. Dat heeft een keerzijde, want het stoken van hout is slecht voor de luchtkwaliteit. De rook bevat onder meer benzeen, PAK's, fijnstof en koolmonoxide.
Vooral mensen met luchtwegaandoeningen of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen kunnen last krijgen als veel wordt gestookt in hun buurt terwijl het niet waait. "Zij krijgen meer en eerder klachten bij het inademen van rook", aldus het RIVM.
Het stookalert geldt niet voor mensen die alleen een houtkachel hebben om hun huis mee te verwarmen. Zij hoeven van het RIVM dus niet in de kou te gaan zitten. Of het stookalert ook morgen nog geldt weet het RIVM niet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.