Zuid-Hollanders opgepakt voor bankfraude na hulp Gietenaar (84)

Bankfraude
De verdachten waren uit op geld van het slachtoffer © ANP
De politie heeft vandaag dankzij de hulp van een 84-jarige man uit Gieten en zijn partner twee mannen opgepakt die worden verdacht van bankhelpdeskfraude. De Gietenaar vertrouwde het zaakje niet en schakelde de hulpdiensten in, zo meldt de politie.
Het beoogde slachtoffer kreeg vanochtend bezoek van een 19-jarige man uit Delft. Hij deed zich voor als bankmedewerker, maar werd aan de voordeur weggestuurd. Zijn partner zette de achtervolging in terwijl de Gietenaar de politie inseinde. De 19-jarige man uit Delft is vervolgens aangehouden.

Tweede verdachte in vizier

Even later werd een leeftijdsgenoot uit Pijnacker opgepakt. Volgens de politie was ook hij bezig inwoners van Gieten op te lichten via bankhelpdeskfraude. De politie onderzoekt of beide verdachten ook betrokken zijn geweest bij andere, soortgelijke incidenten.
Wat is bankhelpdeskfraude?
Bij bankhelpdeskfraude bellen fraudeurs mensen thuis op en doen ze zich voor als bankmedewerkers. Ze maken het slachtoffer wijs dat hun bankrekening niet meer veilig is en ontfutselen zijn pincode. Vervolgens komt de 'bankmedewerker' de bankpas ophalen en wordt snel geld gepind.
In andere gevallen wordt gevraagd om software te installeren op hun computer waardoor de fraudeurs op afstand mee kunnen kijken op de computer. Daarna wordt bijvoorbeeld gevraagd om geld 'veilig te stellen' op een andere rekening. Dat is dan uiteraard een rekening van de oplichter. De politie waarschuwt dat een bank nooit om de pincode van iemand vraagt. "Ook zal een bank nooit vragen om geld over te maken naar een andere rekening."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl