Omvangrijke helpdeskfraude levert Assenaar 4,5 jaar cel op

cybercrime
64 slachtoffers deden aangifte tegen de Assenaar van bankhelpdeskfraude © Pixabay
Een 25-jarige man uit Assen is voor grootschalige bankhelpdeskfraude veroordeeld tot 4,5 jaar cel. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie (OM).
De Assenaar werd in maart vorig jaar opgepakt, nadat hij was afgeluisterd en geobserveerd. Bij de politie kwamen sinds september 2021 tientallen aangiftes binnen van mensen die door een 'bankmedewerker' waren opgelicht. De telefoonnummers die hiervoor werden gebruikt, leidden naar de Assenaar.
Uiteindelijk deden 64 mensen aangifte. De politie tapte de telefoon van de Assenaar en plaatste een camera, gericht op zijn woning. Hieruit bleek dat hij oplichtingsgesprekken voerde met slachtoffers, terwijl hij alleen thuis was. Hij deed zich voor als bankmedewerker en liet slachtoffers een linkje aanklikken waarna hij hen geld afhandig maakte.

Lijsten met duizenden telefoonnummers

Tijdens een huiszoeking vonden de agenten drie telefoons die hiervoor werden gebruikt. De Assenaar had ook meerdere accounts aangemaakt voor online betalingen. In zijn telefoons vonden de agenten lijsten met duizenden telefoonnummers die door criminelen worden verhandeld voor oplichting.

Luxeleven

Het viel de agenten ook op dat de twintiger in dure kleding rondliep. De man leek een luxeleventje te leiden, terwijl hij onder toezicht stond en van vijftig euro per week rond moest komen. Hij kon dit niet verklaren. De Assenaar zweeg na zijn aanhouding. Op zitting vertelde de man dat hij zijn telefoons uitleende. Maar dat geloofde de rechter niet.

Vertrouwen beschaamd

De man heeft volgens de rechter op grove wijze het vertrouwen beschaamd dat mensen hebben in hun bank en online bankieren. Een even oude Assenaar hoorde voor zijn geringere aandeel een werkstraf van 150 uur tegen zich eisen. De rechter vond alleen het helen van een fiets bewezen en legde hem een taakstraf van 20 uur op.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl