Onrust rechtbank Noord-Nederland, FNV wil onafhankelijk onderzoek

Vakbond FNV Overheid wil, samen met CNV, CMHF en justitievakbond Juvox, een onafhankelijk onderzoek naar de onrust onder medewerkers van rechtbank Noord-Nederland. Er zou sprake zijn van een angstcultuur, gecreëerd door leidinggevenden van de rechtbank.
Vakbondsbestuurder Yntse Koenen van de FNV reageert geschokt op de berichtgeving van de juridische nieuwswebsite Mr., die gisteren publiceerde over de onrust bij de rechtbank. "Bij de rechtbank verwacht je een rustige en hardwerkende maar bedachtzame organisatie. De rechtbank moet boven alle twijfel van gedoe verheven zijn." 

Autoritair gedrag
Het vervangen van de bedrijfsarts, het vertrek van drie managementassistentes en het aftreden van de voorzitter van de integriteitscommissie zou de oorzaak zijn van de onrust. Ook wordt geklaagd over het beëindigen van kritische columns van rechter Edzard van Weringh op het interne netwerk. 

Mr. baseert zich op gesprekken met drie rechters en uitlatingen op het interne netwerk van negen rechters en veertien andere medewerkers, onder wie een aantal stafjuristen. Die drie rechters waarmee is gesproken, spreken van autoritair gedrag van leidinggevenden, waardoor medewerkers geen kritiek durven te uiten. 

Opnieuw de mond gesnoerd
FNV wil met de collegabonden een onafhankelijk onderzoek naar de situatie bij de rechtbank. Volgens de vakbond moeten drie personen daarin het voortouw nemen: iemand namens de bonden én ondernemingsraad, iemand namens de werkgever en iemand die het onderzoek onafhankelijk voorzit. Koenen: "De medewerkers van de rechtbank moeten zonder schroom kunnen spreken." 

Volgens Mr. zou het gerechtsbestuur op een intern platform uitgehaald hebben naar medewerkers die informatie lekten naar de pers. Volgens Koenen bewijst dat precies wat er mis lijkt te zijn bij de rechtbank. "Mensen delen die informatie vanuit een oprechte bezorgdheid. Die moet je beschermen in plaats van neersabelen. Opnieuw worden mensen de mond gesnoerd, net als het geval was bij de columnschrijvende rechter."

FNV gaat graag in gesprek met het gerechtsbestuur en zegt de uitnodiging al verstuurd te hebben. "We willen graag binnen twee weken om tafel. Niet om problemen groter, maar juist kleiner te maken."

Rechtbankpresident Maria van de Schepop was vandaag niet voor commentaar bereikbaar. 
Deel dit artikel: