Laagfrequent geluid toegenomen sinds komst windpark Veenkoloniën

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer
Windpark De Drentse Monden en Oostermoer bij Gieterveen © RTV Drenthe / Janet Oortwijn
De komst van het windpark in de Veenkoloniën zorgt voor meer laagfrequent geluid in de omgeving. Dat is de belangrijkste conclusie uit een rapport van onderzoeksbureaus LBP Sights en DGMR naar het geluid rondom het windpark.
In het rapport, dat in handen is van RTV Drenthe, staat dat op meetpunten in Nieuwediep, Gasselternijveen, Drouwenermond en 2e Exloërmond een hogere bijdrage in geluid is gemeten dan de onderzoekers verwachtten.
De onderzoekers bevelen daarom aan om bij windturbines in de buurt van Gasselternijveen of 2e Exloërmond extra metingen te verrichten, om te kijken of de windmolens afwijkingen vertonen. De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn laten weten dat ze dat nieuwe onderzoek willen laten uitvoeren.

'Exact aandeel onduidelijk'

De onderzoekers konden niet exact aantonen hoe groot het aandeel van het windpark is op het geluid in de omgeving. Daarvoor is al het andere omgevingsgeluid (bijvoorbeeld van het verkeer) in het gebied te hoog.
Volgens de onderzoekers zijn de geluidsniveaus lager dan de in Nederland gehanteerde richtlijnen voor laagfrequent geluid en kunnen daarmee 'als aanvaardbaar worden aangemerkt'. Voor windturbinegeluid gelden geen specifieke wettelijke normen voor laagfrequent geluid. Ook voor andere bromtonen bestaat die specifieke wetgeving nog niet.
Laagfrequent geluid
Laagfrequent geluid is geluid met een frequentie lager dan 100 of 125 Hertz. Hoe lager de frequentie, hoe verder het geluid reikt en ook hoe harder het geluid moet zijn om het te kunnen waarnemen. Geluid van lager dan 20 Hertz is voor een mens in principe onhoorbaar, maar kan wel voelbaar zijn.
Voor veel mensen is laagfrequent geluid niet direct waarneembaar. Maar mensen die het wel waarnemen, kunnen daar bijzonder veel last van hebben. Sommige ervaren hierbij ook gezondheidsklachten, zoals slapeloosheid, stress en hartklachten.

Besloten bijeenkomst

Windpark De Drentse Monden en Oostermoer bestaat uit 45 windmolens tussen Nieuwediep en Valthermond. Het rapport is opgesteld in opdracht van de gemeenten Aa en Hunze, Borger-Odoorn en Stadskanaal. De gemeenteraden zijn gisteravond in een besloten bijeenkomst op het gemeentehuis in Gieten geïnformeerd over het onderzoek.
Op negen adressen rondom het windpark is geluidsapparatuur geplaatst. Er is achttien maanden lang gemeten: van voor de bouw tot het moment dat de molens in bedrijf zijn. Op die manier moest duidelijk worden of er laagfrequent geluid van windmolens afkomstig is. Het onderzoek kostte 190.000 euro.

'Weggegooid geld'

Geluidsdeskundigen hadden vanaf het begin al kritiek op het onderzoek. Zij vonden het weggegooid geld, mede doordat er geen wettelijke normen voor laagfrequent geluid zijn.
De gemeente Borger-Odoorn noemde het onderzoek daarom juist zinvol, want het verzamelen van harde meetgegevens zou in de toekomst bij kunnen dragen aan de totstandkoming van de normen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl