Jutta van den Oord (SP) verlaat Hoogeveense politiek

Jutta van den Oord, SP Hoogeveen
Jutta van den Oord verlaat de Hoogeveense politiek © Eigen foto
SP-fractievoorzitter Jutta van den Oord vertrekt na bijna negen jaar uit de gemeenteraad van Hoogeveen. Jeroen Pomper is de nieuwe fractievoorzitter, Harry Baalman neemt de plek in de raad over.
Eigenlijk wilde Van den Oord afgelopen jaar het raadswerk al neerleggen, maar op verzoek van de partij stelde ze zich toch verkiesbaar. De Hoogeveense wil meer tijd voor privézaken en zegt niet langer de tijd te willen vrijmaken, en energie te hebben voor de politiek.
"Niks dramatisch, ik heb genoeg gedaan de afgelopen jaren", stelt ze. "Er kwamen heel veel nieuwe raadsleden in de raad na de verkiezingen, dus er werd een beroep gedaan op mijn ervaring. Nu zijn we bijna een jaar verder en vind ik het mooi geweest." Op de achtergrond blijft ze betrokken bij de SP.

Verharding

Volgens de geboren Rotterdamse vraagt het raadswerk veel van de raadsleden. En in een periode waarin het maatschappelijke debat verhard, is volgens haar volledige toewijding nodig. "Het is er ook niet leuker op geworden. Ik ben danig aangeslagen van het gedachtengoed van Forum voor Democratie en heb niet de energie om de strijd daarmee aan te gaan." Aan haar opvolgers volgens haar de taak om vol tegengas te geven. "Ook binnen een eigen fractie is het soms goed om te wisselen en te gaan voor mensen die met een frisse blik ergens tegen aankijken."
Jammer dat ik niet meer betrokken ben bij het zoeken van een nieuwe burgemeester
Jutta van den Oord - vertrekkend SP-fractievoorzitter Hoogeveen
Van den Oord zit sinds 2014 in de gemeenteraad. De afgelopen jaren liet ze zich met name horen op thema's als het sociaal domein en zorg. Zo liep ze voorop in acties om Bethesda als volwaardig ziekenhuis te behouden voor Hoogeveen. Ze trok onder andere naar Den Haag om een petitie aan te bieden aan Kamerleden. "Soms moet je je er bij neerleggen dat je als politiek minimale invloed hebt op wat raden van bestuur van een zorginstelling besluiten. Maar wij moeten wel de luizen in de pels zijn en opkomen voor de belangen van onze inwoners."

Bijzondere periode

De vertrekkend SP'er noemt de val van het college, de aanstelling van informateurs en het aantreden van een zakencollege een bijzondere periode. "Ik had zeker niet verwacht zoiets mee te maken. Iedereen moest over eigen grenzen heenstappen. Het heeft Hoogeveen veel goeds gebracht. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je als grootste partij mag besturen. Kwaliteit van een wethouder moet voorop staan."
Volgende week donderdag draagt Van den Oord het stokje definitief over. Hoewel ze dus nog afscheid moet nemen, weet ze ook al zeker dat ze dingen gaat missen. "We gaan nu met Hoogeveners op zoek naar een opvolger voor Karel Loohuis", zegt ze. De burgemeester wordt woensdag herbenoemd, maar gaat zijn termijn niet volmaken en dus gaat de raad op zoek naar een nieuwe eerste burger. "Ik vind het stiekem wel jammer dat ik daar niet meer bij betrokken ben vanaf de eerste rij."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl