Coevordenaren krijgen hulp met 'zunig doen' tijdens energiecrisis

Alie Weggen uit Dalerpeel wint advies in van gemeentemedewerker Rosanne Bruinsma
Alie Weggen uit Dalerpeel wint advies in van gemeentemedewerker Rosanne Bruinsma © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Dorps- en wijkverenigingen in Coevorden gaan samen met de gemeente mensen helpen om hen warm én zonder schulden de laatste winterweken door te laten komen. Dat doen ze met het organiseren van inloopbijeenkomsten in dorpshuizen en wijkgebouwen.
Onder het motto Zunig = Zo gedaan gaan voorlichtingsteams vanaf deze week de dorpen en wijken in. Inwoners kunnen daar terecht voor advies op maat, gericht op hun persoonlijke situatie. Ze krijgen hulp bij het aanvragen van financiële regelingen die hen moeten helpen. Een voorbeeld is het aanvragen van energietoeslag.

Makkelijker hulp vragen

"Er zijn veel regelingen om geld en energie te besparen. Maar lang niet iedereen weet hoe je daarvan gebruik kunt maken", zegt Eddie van der Weide van Plaatselijk Belang Dalerpeel. "Soms is er schaamte om hulp te vragen of is het lastig om dit online aan te vragen. Door het vanuit Plaatselijk Belang op te pakken, hopen we dat mensen makkelijker om hulp durven te vragen omdat wij elkaar kennen."
Bekijk hier de reportage die werd gemaakt bij de eerste inloopbijeenkomst:
(Tekst gaat verder onder de video)
Gemeente Coevorden helpt inwoners met 'zunig doen' tijdens energiecrisis

Dalerpeel bijt spits af

Gisteren was de eerste bijeenkomst in dorpshuis De Breiberg in Dalerpeel. Van der Weide heeft er afgelopen weekend mede voor gezorgd dat ieder huis in Dalerpeel en Nieuwe Krim een flyer in de bus kreeg. "We weten dat er in onze omgeving genoeg mensen zijn die hulp kunnen gebruiken, dus we hopen dat de bewoners ons komen opzoeken", zegt hij over de bijeenkomsten die worden georganiseerd.

Meerdere organisaties aanwezig

Volgens Gert de Groot, woordvoerder bij de gemeente Coevorden, is samenwerking met dorps- en wijkbelangen erg belangrijk. "Voor veel mensen is het eng om naar de gemeente te stappen voor hulp. Soms wordt ook gedacht dat ze niet in aanmerking komen. Maar niets is minder waar", maant hij tot gerustheid.
"Regelingen en subsidies zijn er bijvoorbeeld niet alleen voor mensen met een bepaald inkomen of huurhuis. Er is op het moment van alles", verwijst hij naar het pakket aan steunmaatregelen. "Al die informatie willen we de komende tijd samen met dorps- en wijkbelangen verspreiden."
Tijdens de inloopbijeenkomsten zijn meerdere organisaties aanwezig die bezoekers begeleiden. Het gaat onder meer om Maatschappelijk Welzijn Coevorden en Humanitas. Ook zijn zogeheten energiecoaches aanwezig. Ze geven advies over mogelijkheden voor verduurzaming en besparing.

'Eem zien hoe dat in elkaar zit'

Alie Weggen loopt als eerste van de in totaal krappe twintig bezoekers het dorpshuis in Dalerpeel binnen. "Ik heb een vraag over die vergoeding voor de energie en wil even zien hoe dat in elkaar zit."
Ze schuift aan bij Rosanne Bruinsma, coördinator Sociaal Domein bij de gemeente Coevorden. "Wat wij hier doen vandaag, is kijken waar bewoners recht op hebben. Of dat ze misschien iets laten liggen", aldus Bruinsma. "Maar we stellen ook de vraag: hoe kunnen we je het beste bereiken? Want we merken dat veel ouderen moeite hebben met de digitale wereld."
Weggen vindt het fijn dat ze nu even naar het dorpshuis kan wandelen voor hulp en informatie. "Dan hoef ik niet naar de gemeente te bellen of hulp aan mijn kinderen te vragen", zegt ze opgelucht. "Aan de andere kant: vroeger deed ik ook alles voor mijn kinderen. Zo erg is het dus niet als ze wat voor mij doen, natuurlijk."
Er komen zo'n krappe twintig mensen op de bijeenkomst af.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl