Drenthe College zat van staking streekvervoer: 'Hou ermee op'

Leeg station Emmen, staking openbaar vervoer
Een leeg station in Emmen © RTV Drenthe/Dylan de Lange
De stakingen in het streekvervoer moeten snel een halt toe worden geroepen, vindt het Drenthe College. De mbo-school heeft samen met het Graafschap College in Gelderland de onvrede hierover geuit in een open brief. "Hou ermee op, de schade is te groot, de opbrengst en aandacht te klein", roepen ze de vakbonden en stakend bus- en treinpersoneel op te stoppen met actievoeren.
"Een staking heeft een onevenredig groot effect op studenten in de regio omdat er simpelweg geen alternatief vervoer beschikbaar is", foeteren Arwin Nimis (Drenthe College) en Michiel Gerlagh (Graafschap College). Ze benadrukken dat een tekort aan geschoolde werklui zoals schilders, technici, kappers en koks dagelijks gevoeld wordt.
"Die tekorten aan goede mbo'ers worden steeds groter, waarbij veel studenten nog dagelijks de gevolgen ervaren van de coronatijd. En ook nu worden zij geraakt door stakingen in het streekvervoer", schrijven ze teleurgesteld.

Scholieren in de regio

Het stuit het tweetal tegen de borst dat met name scholieren in dunbevolktere plattelandsgebieden de dupe zijn van de staking. Dat terwijl mbo-scholen er volgens hen 'alles aan doen' om locaties open te houden om overal in het land scholieren te kunnen bedienen.

'Doe het voor die mbo'er'

De vijfdaagse staking van de ontevreden buschauffeurs, conducteurs en machinisten zet geen zoden aan de dijk, stellen de schoolbestuurders tot slot. "Het stakingsrecht is een groot goed, maar deze stakingen in de regio zijn geen oplossing. Dat genereert te weinig aandacht. Staak op een plek waar het de werkgevers raakt en dat chauffeurs en machinisten gewoon kunnen rijden. Vóór die mbo'er en vóór die vakvrouw en vakman van de toekomst. Omdat ze het verdienen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl