Schoonebeek kritisch over afvalwaterplannen NAM, maar wel in spagaat

infoavond afvalwater NAM 1
Informatieavond met veel vragen van inwoners over de waterinjectie © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
"Worden ons hier geen spiegeltjes en kraaltjes voorgehouden, terwijl we over de echte beslissing over het afvalwater niks te zeggen hebben." Een inwoonster van Schoonebeek slaat de spijker op z'n kop in een van de volle zalen in 't Aole Gemientehoes tijdens een informatieavond over de toekomstige afvalwaterverwerking van de NAM.
Kritische geluiden in Schoonebeek gisteravond over het afvalwater uit de oliewinning. De NAM wil het afvalwater gaan injecteren in een leeg gasveld onder Schoonebeek. Geheel of gedeeltelijk zuiveren en hergebruiken van het water is volgens de NAM duurder en slechter voor het milieu dan ongezuiverd in een leeg gasveld stoppen. Dat is in een notendop de boodschap die de NAM tijdens de informatieavond voor het dorp had.

Dorp kritischer maar wel in spagaat

Voorzitter Jos van Hees van Dorpsbelangen Schoonebeek is blij dat de plannen voor de verwerking van het afvalwater eindelijk gaan leven in het dorp. Want met ruim 220 dorpelingen zat 't Aole Gemientehoes goed vol.
Maar de toenemende kritische geluiden over het afvalwater maken ook duidelijk in welke spagaat het dorp zit, erkent Van Hees. Aan de ene kant loyaal zijn aan de NAM, want 'we hebben er altijd goed van gegeten'. En aan de andere kant kijken of het toch niet anders kan met het afvalwater.
(artikel gaat verder onder de foto)
infoavond afvalwater NAM 2
Ongeveer 200 Schoonebeekers kwamen af op de infoavond over afvalwater uit de oliewinning © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
"Injecteren is voor de NAM niet alleen de optie met de minste milieubelasting, maar ook de goedkoopste", roept een inwoonster. Projectleider Jacob Spiegelaar van de NAM reageert: "We wegen niet alleen op geld af. Zuiveren is de slechtste optie voor het milieu. Gedeeltelijk zuiveren en hergebruik scoort al beter op milieubelasting, maar is nog steeds niet zo goed als injecteren van het water in een gasveld."

Anders dan in Twente

Het injecteren wil de NAM volgens Spiegelaar wel iets anders gaan doen dan in Twente. Zo is het plan om in Schoonebeek kunststof pijpen te gebruiken, die kunnen tot drie kilometer diepte. Voordeel van kunststof pijpen ipv stalen pijpen, is dat er minder kans is op corrosie. Dan zijn er ook minder mijnbouwhulpstoffen (chemicaliën) nodig.
Een inwoner vraag vervolgens aan de NAM hoe ze de injectieputten gaat controleren, want bij kunststof pijpen kun je minder vaak met controle-apparatuur naar binnen vanwege de kans op beschadigingen. Daarop zegt Spiegelaar dit op te willen lossen met druktesten op de pijpen. "Bij geen drukverlies zijn de buizen dus niet lek. Maar het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) moet ons hier wel toestemming voor geven."
(Artikel gaat verder onder de foto)
infoavond afvalwater NAM 3
Ook voor het Staatstoezicht Op de Mijnen kritische vragen: gaan jullie toestaan wat de NAM wil © RTV Drenthe / Serge Vinkenvleugel
"Kunnen we er niet over stemmen in Schoonebeek?", roept een inwoner door de volle zaal. "Als het dorp zegt nee, is het dan nee?", vraagt een andere dorpeling. Het antwoord van voorzitter Bert Bouwmeester van de Ontzorgtafel afvalwater oliewinning daarop is meer dan duidelijk. "Nee. Het Rijk gaat er over. Het ministerie van Economische Zaken gaat over de vergunning en het besluit of de NAM dit wel of niet kan gaan doen."
Dat er ook dorpelingen zijn die loyaal zijn aan de NAM wordt duidelijk als een oudere man op staat en roept: "Wat zijn nou de beren op de weg voor waterinjectie in lege gasvelden en het weer opstarten van de oliewinning? Ze zijn al een jaar bezig om er uit te komen. We zitten allemaal verlegen om energie. Opstarten!"

Kritischer zijn

De reactie van de oudere man is typerend waarom de meest kritische Schoonebeekers zich een beetje gedeisd houden. Ook al zouden ze dat liever niet doen, erkent een inwoonster die tegen de ongezuiverde afvalwaterinjectie is. "Als ik in de buurt-app vraag of mensen mee gaan naar een informatieavond over afvalwater van de NAM krijgen we reacties als: 'Nee, de NAM is altijd goed voor ons geweest.' Zal deze keer ook wel weer goed komen." De meest kritische groep zegt zich niet goed te durven roeren. Ze willen graag nog langer met de andere dorpsbewoners samen leven.
"Daarom staat het afvalwater ook hoog op de agenda van onze eerstvolgende ledenvergadering van Dorpsbelangen. We willen niet alleen ons mandaat checken, maar ook weten welk standpunt we in moeten nemen over de verwerking van het afvalwater", legt voorzitter Van Hees uit van Dorpsbelangen uit.

Waarom wil de NAM injecteren?

Waarom de NAM injecteren van het afvalwater in het lege gasveld onder Schoonebeek de beste optie vindt en wat de alternatieven zijn is te lezen in onze eerdere verhalen en te zien in eerdere video's.
Daarin onder meer ook het alternatief van oud-Shell-ingenieur Gert Colenbrander voor een circulair systeem waarbij het water steeds weer word hergebruikt bij de oliewinning. En waarom er zoveel water nodig is bij de oliewinning.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl