Ruim 200 buitendienstmedewerkers in Emmen onderbreken werk voor beter loon

Handtekeningen FNV buitendienstmedewerkers Emmen
Jisse Otter (tweede van links) krijgt de petitie met 415 handtekeningen uitgereikt. © RTV Drenthe / Rien Kort
"Gemeente, benut je positie om de loonvoorwaarden voor je werknemers te verbeteren", spreekt Wim Boonstra de verzamelde menigte het bruggebouw in het gemeentehuis van Emmen toe. "Ik hoorde de wethouder zeggen dat het aankomt op een brede afweging. Maak het niet te breed", aldus Boonstra, terwijl hij in de richting van financieel wethouder Jisse Otter kijkt. "Want dan gebeurt er namelijk niets. Geen reet."
Niet mis te verstane woorden van Boonstra, een van de ruim 200 buiten- en binnendienstmedewerkers van de gemeente zelf. Vanochtend onderbraken zij voor enige tijd hun werkzaamheden om actie te voeren voor een beter loon. Het gaat vooral om personeel dat het onderhoud doet aan het groen zoals parken, plantsoenen, bomen en bermen.
Eind vorig jaar klapten de besprekingen tussen werkgevers en vakbonden hierover. De gemeenten boden een loonsverhoging van 5 procent voor dit jaar en nog een 3 procent per 1 april 2024. FNV zet in op een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar en automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

Luid toeterend

Sinds beide partijen er niet uit zijn gekomen werden in het hele land acties aangekondigd. Vandaag legden medewerkers tussen half tien en half een het werk neer. Een groep van ongeveer 50 medewerkers vertrok in een colonne bedrijfswagens luid toeterend van de gemeentewerf aan de Handelsweg in Barger-Oosterveld naar de parkeerplaats nabij het gemeentehuis aan de Vreding.
Daar gingen ze samen met anderen naar het Bruggebouw, waar een petitie werd overhandigd aan wethouder Otter. In totaal plaatsten 415 medewerkers een handtekening met als inzet een boost van het salaris.
Tekst gaat verder onder de foto:
Werkonderbreking ambtenaren gemeente Emmen
Wim Boonstra spreekt de menigte toe in het Bruggebouw © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Bittere noodzaak, aldus Boonstra tijdens zijn toespraak. "De inflatie wordt flink gevoeld, door iedereen. Loop maar eens door de supermarkt. Een pak suiker is van 1.30 naar 1.80 gegaan." En dan komen daar de gestegen kosten voor energie en brandstof nog eens overheen. "We willen geen zware dobber, we willen vooruit kunnen boeren." Boonstra wijst vooral met de beschuldigende vinger naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG, overkoepelende organisatie van gemeenten), die volgens hem doof zijn voor dit soort geluiden. "Geen gesprekken met consulenten, maar een fatsoenlijk loon."

Krachtig signaal

Volgens vakbondsbestuurder Erik Gerritsen van het FNV staat het water bij vele medewerkers die zowel buiten als op kantoor werken langzaam maar zeker aan de lippen. Elke loongroep voelt de pijn en dat is volgens hem ook geen wonder. "Stel, je verdient netto 2000 euro per maand, dan ga je er met deze inflatie 200 euro op achteruit."
Dat schreeuwt om compensatie en volgens Gerritsen is die ruimte er. "Volgens Rutte kan het. Volgens de banken kan het. Alleen de VNG wil er blijkbaar niet aan. Kennelijk zijn ze er niet van overtuigd dat de nood bij ambtenaren en gemeentewerkers hoog is. "We krijgen erg veel signalen binnen van mensen die niet meer rond kunnen komen."
Gerritsen hoopt dat de petitie de gemeente gaat helpen om een krachtig signaal richting de VNG af te geven. "Zodat ze met een goed bod komen en we weer aan tafel kunnen. Want akkoorden sluit je niet op straat."
Tekst gaat verder onder de video:
Ruim 400 handtekeningen om Emmen aan te sporen tot beter loon
Wethouder Jisse Otter beklom vervolgens het podium. Hij sprak eerst zijn begrip uit voor de situatie. "In tien jaar tijd hebben we de prijzen niet zo hard zien stijgen, je vraagt je bijna af wat het nieuwe normaal is." Aan de andere kant wijst hij op de financiële puzzel die de eis van de medewerkers teweegbrengt. "In onze begroting staat, over de duim genomen, zo'n 300 miljoen euro (totale begroting is rond de 450 miljoen) voor personeelslasten."
Tien procent loon betekent 30 miljoen euro erbij. "De vraag is waar dat geld vandaan moet komen", aldus de wethouder. Den Haag moet daar bereid toe zijn, maar landelijk gezien betekent dat er vijf miljard voor alle gemeenten bij moet. Een andere optie is bezuinigen.

Water bij de wijn

Otter: "Bovendien hebben we niet alleen met jullie te maken. We zijn ook een groot zorgkantoor en kampen met een vraagstuk over leerlingenvervoer in het onderwijs." Daar zit de brede afweging waarmee Otter naar de opmerking van Boonstra verwijst. "Iedereen zal water bij de wijn moeten doen. Het betekent ook dat je wellicht iets moet laten om nader tot elkaar te komen."
De aangeboden petitie belandt in ieder geval niet in een la. Otter gaat deze inbrengen bij het college. "Burgemeester Van Oosterhout kan hem wellicht nog inbrengen bij het VNG." Want daar moeten de knopen worden doorgehakt, aldus Otter. "Wij zijn als gemeente niet direct betrokken bij de loononderhandelingen. Zelf kunnen wij niet heel veel met de petitie."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.