'Rijksoverheid is aan zet na rapport over laagfrequent windmolengeluid'

210329_windmolens_2
Draaiende windmolens op windpark Drentse Monden en Oostermoer © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
De landelijke overheid moet op zoek naar oplossingen voor omwonenden van windmolens die klagen over laagfrequent geluid. Ook moet bij het vaststellen van nieuwe geluidsnormen rekening worden gehouden met de effecten van bromtonen.
Dat vinden de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn naar aanleiding van het vandaag gepubliceerde rapport over windmolengeluid. Daaruit blijkt dat de hoeveelheid laagfrequent geluid in de Veenkoloniën is toegenomen sinds de bouw van windpark De Drentse Monden en Oostermoer, al is de invloed ervan beperkt.

Last van bromtonen

Desondanks krijgen de gemeenten nog steeds klachten van omwonenden van het windpark over bromtonen, afkomstig van de windmolens. Sommige mensen zeggen veel last te hebben van de tonen, al hoort niet iedereen ze. Op dit moment bestaan er nog geen wettelijke normen voor laagfrequent geluid.
"Het rapport heeft bevestigd wat wij al dachten", zegt wethouder Kiena ten Brink (PvdA) van Aa en Hunze. "Er is een soort deken van geluid bijgekomen in ons gebied. Dat ervaren mensen dus ook."

'Er moeten normen komen'

Aa en Hunze en Borger-Odoorn hopen dat de landelijke overheid de uitkomsten van het rapport meeneemt bij het vaststellen van de nieuwe normen voor windmolens. "Er moet iets mee gebeuren", zegt wethouder Henk Zwiep (PvdA) van Borger-Odoorn. "Er moet in elk geval een laagfrequente norm worden vastgesteld."
Tekst gaat verder onder de foto
Henk Zwiep
Wethouder Henk Zwiep van Borger-Odoorn © RTV Drenthe/Janet Oortwijn
In het rapport adviseren de onderzoekers om bij verschillende windmolens in de Veenkoloniën extra onderzoek te doen naar laagfrequent geluid. De twee gemeenten zijn van plan om dat advies op te volgen en willen wellicht ook nieuwe metingen laten uitvoeren bij turbines waar veel klachten over binnenkomen.
Ten Brink: "Dat willen we doen om te zien of die windmolens voldoen aan de vergunning. Met de resultaten van dat onderzoek kunnen we mogelijk naar het windpark stappen om er iets aan te doen. Of we gaan kijken of we inwoners die last hebben van het geluid kunnen helpen met bijvoorbeeld isolatie van woningen."
Ook willen de gemeenten dat er onderzoek wordt gedaan door het RIVM naar de gezondheid van inwoners van het Veenkoloniale windmolengebied. Eerder onderzoek van het gezondheidsinstituut naar de gezondheid van omwonenden van windmolens werd bekritiseerd.

'Rijk moet oplossing bedenken'

De Rijksoverheid zou wat de gemeenten betreft hoe dan ook een belangrijke rol moeten krijgen in het verzinnen van oplossingen. Zwiep: "De rijkscoördinatieregeling heeft het Rijk geholpen om de windmolens hier te plaatsen. Dan moet het Rijk ook met ons meedenken over eventuele oplossingen voor inwoners."
De gemeenten sturen daarom brieven met de uitkomsten van het rapport naar minister Jetten van Klimaat & Energie en staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur & Waterstaat. Daarin staat ook een uitnodiging voor de bestuurders om langs te komen in het Veenkoloniale windmolengebied. Wethouder Zwiep: "En als zij niet naar ons willen komen, dan gaan we wel naar hen toe."

Reactie windpark

In een korte reactie laat een woordvoerder van het windpark weten dat de windmolens van De Drentse Monden en Oostermoer voldoen aan de geldende richtlijnen voor geluid. Ook blijven de windmolens volgens de woordvoerder binnen de eisen die in de vergunning staan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.