Commandant Syrische terroristische organisatie opgepakt in Ter Apel

Een 29-jarige Syriër is dinsdag opgepakt in het azc in Ter Apel. De man, vermoedelijk commandant van de terroristische organisatie Ahrar Al Sham, wordt verdacht van het vernederen van gedode strijders.
De Syriër zou met zijn voet op gedode mensen zijn gaan staan en tegen lijken hebben geschopt. Ook zou hij op een YouTube-video zingend de dood van de slachtoffers vieren en naar hen verwijzen als honden. "Het lijkt erop dat deze video kort na het overlijden van de strijders is gemaakt. Daar doen we nog onderzoek naar", vertelt OM-woordvoerder Wim de Bruin aan RTV Noord.

Ahrar Al Sham
De vernederingen hebben zich vermoedelijk voorgedaan rond gevechten in Hama in april 2015. De verdachte zou destijds een commandant zijn geweest van de terroristische organisatie Ahrar Al Sham.

De verdachte heeft zich begin oktober gemeld bij de opvang voor asielzoekers in Ter Apel. De Duitse justitie had hem op een internationale opsporingslijst gezet. De man verbleef eind 2015 korte tijd als asielzoeker in Duitsland, maar zou vanwege familieomstandigheden zijn teruggekeerd naar Syrië.

Levenslang
De Syriër hangt mogelijk een levenslange straf boven het hoofd. De rechter-commissaris in Den Haag heeft vrijdag besloten dat de man in ieder geval nog twee weken vast blijft zitten.
Deel dit artikel: