Twaalf anti-Zwarte Piet-demonstranten Emmen voor de rechter

Demonstratie Zwarte Piet Emmen gemeentehuis
De demonstratie in het gemeentehuis van Emmen © RTV Drenthe / Rien Kort
Twaalf anti-Zwarte Piet-demonstranten moeten vandaag voor lokaalvredebreuk in Emmen voor de rechter verschijnen. De twaalf leden van de actiegroep Extinction Rebellion verstoorden begin november de raadsvergadering in het gemeentehuis.
De groep wilde dat het uiterlijk van de Pieten tijdens de intocht werd aangepast. De demonstranten verrasten de raadsleden door tijdens de vergadering te schreeuwen en op de grond te zitten. Zij hielden daarbij spandoeken omhoog met de tekst Geen Zwarte Piet, ook Emmen niet en Emmen kan het.

Geweigerd de zaal te verlaten

Een van de demonstranten nam het woord en riep de gemeente Emmen op volledig afstand te nemen van Zwarte Piet. Burgemeester Eric van Oosterhout schorste de vergadering en verzocht de demonstranten de zaal te verlaten. Dat deden zij niet.
De agenten namen de actievoerders een voor een mee de zaal uit. Tijdens het wegslepen riepen ze 'Kick-out Zwarte Piet'. Enkelen weigerden hun identiteit prijs te geven. Volgens de activisten zijn de klimaatcrisis en racisme 'onlosmakelijk met elkaar verbonden', lieten zij later via een persbericht weten.
(Bekijk hieronder beelden van het protest van afgelopen november, tekst gaat verder onder de video)
Anti-Zwarte Piet-demonstranten onderbreken raadsvergadering Emmen

Tekenlijst invullen

De actie van Extinction Rebellion was voor de burgemeester een volledige verrassing. De demonstratie was voor hem aanleiding om extra beveiligingsmaatregelen te nemen rondom de raadszaal. De bezoeker moet nu voorafgaand aan een vergadering een tekenlijst invullen.

Themazitting

De twaalf verdachten komen vandaag op een zogeheten themazitting bij de politierechter, die door het Openbaar Ministerie (OM) is georganiseerd. Daarvoor is een hele dag uitgetrokken. De groep komt uit alle windstreken van Nederland. Geen van hen woont in Emmen.
Agenten slepen een demonstrant naar buiten
Agenten sleepten een van de demonstranten de zaal uit © RTV Drenthe / Rien Kort

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.