Drenthe Toen - Seizoen 2 #8: Museum De Proefkolonie en Tineke Schilthuis

Drenthe had in 1974 een landelijke primeur: een vrouwelijke commissaris van de Koningin. Hoogeveen schittert in de historische misdaadroman van Marga Zwiggelaar. En in Frederiksoord is een sinds mei een gloednieuw museum over de Proefkolonie.

Onderwerpen

01’58” Historicus Marga Zwiggelaar uit Hoogeveen doet onderzoek naar de geschiedenis van de Hoogeveeners en schreef een historische misdaadroman over haar woonplaats.
19’14” Old Neis: Aaldert spitte dit keer door een oude krant van 19 december 1931 en leest een artikel voor over de uitvinding van X-Stralen.
26’56” Marjanne Theunissen schreef een boek over Drentse vrouwen uit de geschiedenis. Dit keer aandacht voor Tineke Schilthuis: de eerste vrouwelijke commissaris van de Koningin in Drenthe én Nederland.
35’57” Voormalig personeel van de Waterleidingmaatschappij Drenthe vertelt over de jaren dat nog niet iedereen in Drenthe stromend water had. Dit keer twee voormalige medewerkers van de WMD-storingsdienst
42’01” Dierenmishandeling is onlosmakelijk verbonden met de Drentse geschiedenis. Dierenexpert Henk Luning vertelt hoe dieronvriendelijk we vroeger in onze provincie waren.
48’06” Samen met tuin- en landschapsadviseur Heilien Tonckens speuren we door Wapserveen op zoek naar sporen van de boerensamenleving. Dit keer turen we omlaag, richting de bestrating.
53’08” Precies vijftig jaar geleden werd het voormalige kampterrein in Westerbork gesloten. De Molukkers die daar toen woonden, moesten verhuizen en kwamen onder meer in de Molukse wijk in Bovensmilde terecht. Willem Hully maakte er een documentaire over.
54'11" In Frederiksoord kun je sinds mei 2019 terecht in een nieuw museum over de Proefkolonie van de Maatschappij van Weldadigheid. Museumdirecteur Peter Sluiter vertelt wat je er allemaal kunt zien en beleven.
01’01'50” Robbert Oosting leest voor uit de jeugdherinneringen van Wiebe Kuijer, dit keer over de komst van een ijscokar die in het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn waar verkocht. .

Gasten

Marga Zwiggelaar - historicus uit Hoogeveen
Marjanne Teunissen - schrijver
Jan Eefting – gepensioneerd WMD-man
Jantienus Weggemans - gepensioneerd WMD-man
Henk Luning - dierenexpert
Heilien Tonckens - tuin- en landschapsadviseur
Peter Sluiter - directeur Museum De Proefkolonie

Presentatie

Sophie Timmer

Abonneer je op deze podcast

De Drenthe Toen podcast is te vinden op je favoriete podcast-apps voor zowel Android- als Apple-telefoons en tablets. Gebruik de knoppen hieronder om de podcast te luisteren in een van deze apps.

RTV Drenthe podcasts

Drenthe Toen: Iedere zondag hoor je verhalen uit de Drentse geschiedenis bij Drenthe Toen. Historicus en presentatrice Sophie Timmer presenteert.
Binnen de Muren: Hoe is het leven in de gevangenis? Marjolein Knol dook gevangenis Esserheem in en sprak gedetineerden en bewaarders.
Cassata: Zaterdags praat Margriet Benak met haar gasten over de politiek en actuele discussies in de provincie.
Drenthe Doc: In Drenthe Doc geven de mooiste documentaires en hoorspelen van Radio Drenthe opnieuw een podium.
FC Emmen Podcast: Iedere maandag nemen verslaggevers René Posthuma en Niels Dijkhuizen met hun gasten het afgelopen sportweekend door met speciale aandacht voor FC Emmen.
Oerend HarTT: In deze serie worden sterke verhalen over de TT in Assen verteld. De verhalen komen van de baan, maar ook van de campings en uit de stad.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.