Drentse hulpverleners met reddingshond in Turkije: 'Weinig hoop op overlevenden'

reddingshonden turkije
Rieks Jansen uit Papenvoort en hond Joschi aan het werk in Turkije © RHGD Reddingshonden
Nog elke dag loopt het aantal dodelijke slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrie op. Het dodental in beide landen staat inmiddels op ruim 37.000. Gisteravond werd een meisje van 13 levend aangetroffen door speurhonden, maar die kans wordt met het uur kleiner.
Vanuit de hele wereld zijn hulp- en reddingsacties op poten gezet. Zo ook vanuit RHGD Reddingshonden uit Drenthe. Janine Schopmeijer uit Emmen en Rieks Jansen uit Papenvoort zijn afgelopen weekend met reddingshond Joschi naar Turkije vertrokken. Ze werken vanuit Antiochië, de hoofdstad van de provincie Hatay. Die provincie is een van de zwaarst getroffen gebieden in Zuid-Turkije.
Omdat het bereik in Turkije niet overal even goed is, voert Annemiek Krol vanuit Nederland het woord namens RHGD Reddingshonden. Zij heeft dagelijks contact met hen.
(Tekst gaat verder onder de foto)
reddingshonden turkije
De twee vrijwilligers van RHGD Reddingshonden dragen een rood-geel uniform © RHGD Reddingshonden

Internationale samenwerking

Schopmeijer en Jansen zijn niet zomaar op eigen gelegenheid naar Turkije gegaan. Ze maken deel uit van de Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO). "Als groep vrijwilligers zijn ze naar Turkije gevlogen", vertelt Krol. "Er wordt veel samengewerkt met groepen uit allerlei landen. Zo wordt er nu gewerkt met een Zuid-Koreaanse groep die tegelijk aankwam."
In eerste instantie wordt gezocht naar overlevenden. Hoewel de kans klein is dat mensen nog levend onder het puin vandaan gehaald worden, blijven de reddingswerkers in beide landen hoop houden. Zo is gisteren in een andere Turkse provincie een 10-jarig meisje na ruim 183 uur uit een ingestort gebouw gered.

Weinig hoop op overlevenden

Overlevenden hebben de Drentse hulpverleners nog niet gevonden. "Het is ook nog maar zeer de vraag of ze nog mensen levend gaan vinden", is Krol realistisch. "Gisteren hebben ze meegemaakt dat ze naar een gebied werden gestuurd waar mogelijk nog overlevenden zouden zijn. Maar dat bleek niet te kloppen. Toch houden mensen hoop."
Schopmeijer en Jansen weten dat ze er vooral doden gaan vinden. "Daar zijn ze ook al van uitgegaan toen ze die kant opgingen", zegt Krol. En dat zal ook best pittig worden. "Het is niet te bevatten hoe het daar is. Ik hoor mensen ook zeggen dat je het pas snapt als je het ziet. Het is echt heel heftig."
(Tekst gaat verder onder de foto)
reddingshonden turkije
Hond Joschi zoekt in Turkije naar overlevenden © RHGD Reddingshonden

Honden ruiken mensen

Bij het zoeken naar mensen gaan honden zoals Joschi zelfstandig het puin op. Wanneer ze mensen ruiken, blaffen ze. Daarna komt er een tweede hond als een soort 'verificatie'. Wanneer die hond ook aanslaat, wordt er onder het puin gezocht. "Onze honden kunnen zowel overlevenden als overledenen ruiken."
Volgens Krol is het wel veilig voor de Drentse reddingswerkers en hun hond. "Ik heb contact met ze en bij hen is het rustig. De mensen zijn vriendelijk. Janine en Rieks zijn heel dankbaar dat ze dit werk mogen doen."
(Tekst gaat verder onder de video)
Drentse hulpverleners met reddingshond in Turkije

Niet alledaagse klus

De groep reddingswerkers is onderverdeeld in vier kleinere groepen. Elke groep werkt zes uur op, zes uur af. "Dat is behoorlijk belastend", weet Krol. In de zes uren dat ze niet werken proberen ze te slapen in een tent. "Het is er ook enorm koud."
Een bepaald niet alledaagse klus voor RHGD Reddingshonden. "Maar ik denk dat het voor heel veel organisaties de eerste keer is dat ze bij een ramp van zo'n omvang zijn", denkt Krol. "In principe is dit niet onze core business. Wij zoeken vooral naar vermiste personen in Drenthe en de grensstreek. Maar we trainen ook regelmatig op puin. Natuurlijk is dit van een heel andere orde."
In principe komen Schopmeijer en Jansen zaterdag weer terug naar Nederland.
ANP-462736122
Een vrouw huilt tussen het puin, hopend dat haar familieleden worden gevonden © AFP / Bulent Kilic

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.