Megafuif in Nieuw-Weerdinge: ‘Voor ons grootste feest ooit’

Feestcommissie Nieuw-Weerdinge
Ruimte zat voor een feestje: de organisatie bij een deel van het beoogde evenemententerein © RTV Drenthe / Rien Kort
Over uitpakken gesproken: Nieuw-Weerdinge viert dit jaar niet één, maar twee keer goed feest. Begin juli viert het veendorp het 150-jarig bestaan en is het dorp tegelijkertijd de locatie voor plattelandsfestijn Zuidenveld. Het lokale sportpark, een grasveld en een stuk boerenland (samen goed voor drie hectare) dienen als het decor voor de megafuif. "Waarschijnlijk wordt dit het grootste feest dat er ooit in Nieuw-Weerdinge is gehouden."
Dat de organisatie behoorlijk wat voeten in de aarde heeft en had, mag duidelijk zijn. Voor de feestcommissie, bestaande uit Nathalie Huizing, Alie Vegter, Grietje Naber en Johannes Brunia, is het aanpoten. Zij maakten ruim twee jaar een begin met de voorbereidingen. Het resultaat wordt vanavond gepresenteerd aan de bewoners van het dorp en dat gebeurt met gepaste trots.
Wel jammer dat het feest vorig jaar niet door kon gaan. Want in dat jaar bestond Nieuw-Weerdinge eigenlijk 150 jaar. "In maart van 2022 gaf de overheid weer groen licht voor grote evenementen", vertelt Huizing. "Voor ons was dat alleen te kort dag om nog iets op poten te zetten." Vandaar dat er nog een jaartje overheen ging.

Ruil

Een mooie bonus is wel dat er dubbel en dwars wordt uitgepakt door de festiviteiten te combineren met het Zuidenveld, een jaarlijks evenement dat rouleert tussen acht Zuidoost-Drentse dorpen. "Eigenlijk was Coevorden aan de buurt", vertelt Brunia. De plaatselijke commissie daar viel echter uit. Waarop het met Nieuw-Weerdinge op een akkoordje werd gegooid. Brunia: "Een ruil is tot stand gebracht en wij nemen daarom voor dit jaar het stokje over."
De twee feesten plaatste de organisatie wel even voor een uitdaging. "Twee van zulke feesten los van elkaar is qua organisatie niet te doen", legt Naber uit. Het trekt net een te zware wissel op alles en iedereen. "Daar krijgen we de handen ook niet voor elkaar in het dorp." Vandaar het besluit om beide evenementen te combineren.
Feest int dorp Nieuw-Weerdinge
De volledige commissie achter het dubbelfeest © Nathalie Huizing

Lowlands

Tijdens voorgaande dorpsvieringen werden de festiviteiten verspreid over het bijna acht kilometer lange lintdorp. Huizing: "Met een feest als deze willen we graag de saamhorigheid versterken. Dus daarom hebben we gekozen om alle activiteiten te concentreren." Er wordt een plattegrond gepakt van het dorp ten noorden van het centrum.
Aan weerszijden van de Raiffeisenstraat zijn het sportpark van voetbalclub Titan, een grasveld en een stuk weidegrond aangewezen als locaties voor onder meer een muziekplein, kinderplein, kermis, een jaarmarkt en het Zuidenveld. "Lowlands is er bijna niets bij of niet", knipoogt Naber.

Competitie

Het hoofdprogramma draait van 6 tot en met 9 juli en wordt afgetrapt met de traditionele rondtocht met praalwagens en loopgroepen. Op dit moment is nog niet bekend hoeveel er mee doen. Tijdens Zuidenveld gaan de acht deelnemende dorpen zoals gebruikelijk de strijd aan. Ook dit jaar is het niet anders met onder meer een pubquiz, een vinyl battle, een viswedstrijd en een zeskamp. Vertrouwde nummers zoals het concours hippique en de rundveekeuring ontbreken uiteraard ook niet.

Boerenleven

Wie Zuidenveld zegt, zegt landbouw. Het landbouwfeest is daarom een ideale manier om jongeren meer bij het boerenleven te betrekken. Huizing: "Het is de bedoeling om de scholieren in ons dorp en die in buurtdorpen Weerdinge, Roswinkel en Emmer-Compascuum een ronde langs1 diverse boerenbedrijven in ons dorp te maken."
In totaal gaat het om 950 tot 1000 scholieren. Vegter: "Het idee is om ze nader kennis te laten maken met de agrarische wereld." Alles wat in de supermarkt ligt is daar niet kant en klaar beland. Een stukje besef en waardering voor het boerenbestaan horen daarbij, aldus Vegter.
Alles bij elkaar is het dus een omvangrijk programma dat het dorp deze zomer staat te wachten. In totaal worden er tussen de 5000 en 8000 bezoekers verwacht. Brunia: "Het grootste verschil met alles wat we hiervoor hebben gedaan, is de schaal. Volgens mij wordt dit het grootste feest dat ooit is gegeven in het dorp."
Historische feitjes Nieuw-Weerdinge
  • In het midden van de 19e eeuw ontstond er een plan om de venen rond Weerdinge aan te laten sluiten op het Oranjekanaal. Men wilde de turf liever niet afvoeren via het Stadskanaal naar Groningen. De politiek werkte niet mee en de grondeigenaren zagen zich genoodzaakt zich toch tot de Stad te richten. In 1872 werd er een akkoord bereikt: vanuit het Stadskanaal werd het Weerdingerkanaal gegraven en de daarop haaks staande drie Kruisdiepen. Het bepaalde mede de opzet van het uiteindelijke dorp.
  • Nieuw-Weerdinge mocht zich in de tweede helft van de 19e eeuw de grootste turfleverancier van Nederland noemen. Zuidoost-Drenthe bestond voor de grootschalige turfwinning uit een groot aaneengesloten hoogveengebied, het Bourtanger Moor. Het gebied rond Nieuw-Weerdinge was aanvankelijk niet in trek vanwege het afgelegen karakter.
  • In 1921 was Nieuw-Weerdinge groter dan het dorp Emmen met ruim 4500 inwoners tegenover meer dan 2300 inwoners. Het hoogste aantal inwoners, dat het dorp ooit telde was 5104 op 1 januari 1925.
  • Veel dorpelingen waren betrokken bij de totstandkoming en ontwikkeling van Flevoland en de Noordoostpolder. Een aantal koos ervoor om daar te blijven wonen.
  • Nieuw-Weerdinge is de geboorteplaats van verzetsstrijder Albertus Zefat. Hij hielp joden onder te duiken in diverse holen in het Valtherbos tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1944 werd hij opgepakt door de Duitsers maar hij weigerde te vertellen waar de joden verstopt zaten. Hij werd hierop bij zijn boerderij geëxecuteerd. De onderduikers overleefden de oorlog.
Bron: Website Historisch Nieuw-Weerdinge

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.