Chauffeurs reden hulpgoederen naar Turkije en zagen: 'Mensen gaan door ons warmer de nacht in'

Een rit tot diep in de binnenlanden van Turkije stond al jaren bovenaan de bucketlist van vrachtwagenchauffeur Kees van Schilt (46), oud-inwoner van Dwingeloo. Gewoon, voor de uitdaging. Maar toen de allesvernietigende aardbevingen Zuid-Turkije en het aangrenzende gebied in Syrië troffen, zette hij die vurige wens om in een moedige daad.
Samen met collega-chauffeur André Vrielink (39) uit Diever trok hij richting het getroffen gebied met een vracht hulpgoederen. Ze leverden tot in Gaziantep, waar ze zich realiseerden: "We staan hier niet voor Jan met de korte achternaam; mensen gaan door ons écht een beetje warmer de nacht in."

Tal van spullen richting rampgebied

Van Schilt en Vrielink zijn gisteravond gearriveerd in Istanbul, weer op de weg terug naar Nederland nadat ze de goederen afleverden bij het distributiepunt in Gaziantep. Verder kon hun vrachtwagen niet komen, vanwege de slechte staat van de wegen. Naar de locatie vervoerden ze onder andere slaapzakken, tenten, kleding, maandverband, luiers, verbanddozen en elektrische kachels.
(Tekst gaat verder onder de foto)
De vrachtwagen met hulpgoederen in Turkije
De vrachtwagen met hulpgoederen in Turkije © Kees van Schilt
"Echt basisdingen. Dat is echt nodig, want hele dorpen zijn platgewalst en weggevaagd. Getroffen inwoners wonen nu in tentenkampen, waar het 's nachts afkoelt tot rond het vriespunt of daar nog onder. Nou, daar word je echt niet vrolijk van", aldus oud-Dwingeler Van Schilt.
De chauffeur krijgt één moment niet meer snel van z'n netvlies, vertelt hij. "Vlak nadat we alle spullen afleverden in Gaziantep, stond meteen een aantal busjes klaar. De slaapzakken, dekens, kachels en luiers werden dírect ingeladen." Bij Van Schilt daalde toen het gevoel in: we staan hier niet voor niks.

Met een boog om de ramp

Ook de verslagenheid van een van de lokale reddingswerkers blijft hem voorlopig nog wel bij. "Hij zag dingen die hij liever nooit had meegemaakt", zo hoorde Van Schilt. "Wij zijn met een boog om het zwaarst getroffen gebied gereden. Vanaf de snelweg zag je nog wel een paar ingestorte huizen, en tenten waarin mensen nu noodgedwongen verblijven. Maar meer is ons toch wel bespaard gebleven."
(Tekst gaat verder onder de foto's)
"Het was een indrukwekkende reis", kijkt hij na duizenden afgelegde kilometers op de teller terug op de hulpactie. "Als Nederlandse chauffeur krijg je ook bijna niet de mogelijkheid om zo'n trip te maken. Dit stond nog wel op ons lijstje", geeft hij ruiterlijk toe. "Het was rustig op het werk, we zagen de beelden en dachten: hoe zou het eigenlijk zijn als we er zelf naartoe gaan? Oost-Turkije is een bestemming waar maar heel weinig chauffeurs komen. Vroeger reed je over heel het continent, maar tegenwoordig ligt dat allemaal anders. Dat lange-afstandswerk is er niet meer bij."
Het komt uit een hele hechte gemeenschap
Van Schilt over Turkse-Nederlanders die de hulpgoederen inzamelden
De afgeleverde spullen zijn vorige week ingeladen in Vijfhuizen, in de buurt van Haarlem. Veelal Turkse-Nederlanders zamelden in no time een volle vrachtwagen bij elkaar. "Het komt vanuit een hele hechte gemeenschap, die echt voor elkaar door het vuur gaat. Tot op het laatst kwamen mensen, die nog even naar de bouwmarkt waren gesneld, spullen afleveren om de vrachtwagen nog wat verder te vullen."
Van Schilt grapt: "Die vrachtwagen heb ik hier nog proberen te verkopen, maar dat is niet meer gelukt." Voor hem en collega Vrielink resteert daarom alleen nog de terugreis richting het thuisfront. En dat gebeurt met een voldaan gevoel op zak. "Het stond vanaf het begin ook al wel vast: dit gaan we gewoon doen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.