Dagelijkse dronevluchten tussen ziekenhuizen Meppel en Zwolle stap dichterbij

Dagelijkse dronevluchten tussen de ziekenhuizen van Isala in Meppel en Zwolle zijn weer een stukje dichterbij. Samen met Luchtverkeersleiding Nederland, ANWB en KPN experimenteert Isala hoe de drones kunnen vliegen tussen al het andere luchtvaartverkeer. Dat meldt RTV Oost. "Over een half jaar is het woord experiment er wel vanaf", verwacht een woordvoerder van de ANWB.
Wie nu een drone de lucht instuurt, moet goed opletten. Is er geen ander luchtvaartverkeer dat hinder kan ondervinden van de onbemande vliegtuigjes die door de lucht vliegen? Om dagelijks met drones tussen verschillende locaties te kunnen vliegen, moet het droneverkeer wel samen kunnen met het reguliere luchtverkeer.
Vaker getest
Het is niet de eerste keer dat er getest wordt met vluchten van medische drones tussen het Isala-ziekenhuis in Zwolle en de vestiging van het ziekenhuis in Meppel. In mei 2021 maakte een medische drone voor het eerst een 'langeafstandsvlucht' tussen de twee ziekenhuizen.
Het wordt gezien als een goede en snelle manier om bloed, medicijnen en diagnostische monsters te versturen. Bij de vlucht in 2021 moest het luchtruim deels worden afgesloten, legt een woordvoerder van de ANWB uit. Bij de volgende experimenten wordt bekeken hoe een 'digitale dronecorridor' opgezet kan worden tussen de twee ziekenhuizen.
Digitale snelweg
Met deze digitale snelweg voor drones wordt een volgende stap gezet om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig in het Nederlandse luchtruim te laten vliegen, zodat er in de nabije toekomst meer ruimte komt voor dronevluchten.
Dan zijn er goede afspraken nodig. "Want de drones die tussen de ziekenhuizen vliegen zijn met het blote oog niet te volgen", legt de woordvoerder van de ANWB uit. De vlucht van de drone is alleen digitaal te volgen. En overig luchtvaartverkeer mag daar geen last van hebben."
Op dit moment is er nog geen inrichting en handhaving van het luchtruim voor BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) dronevluchten. Vluchten dus waarbij de piloot de drone die hij bestuurt niet met het blote oog ziet. Ook wetgeving en regulering zijn nog volop in ontwikkeling en dronegebruikers moeten ruim van tevoren goedkeuring aanvragen om een drone door gecontroleerd luchtruim te laten vliegen.
Met de digitale snelweg voor drones wordt een volgende stap gezet om bemande en onbemande luchtvaart samen veilig in het Nederlandse luchtruim te laten vliegen zodat er in de nabije toekomst meer ruimte komt voor dronevluchten.
Het komende half jaar gaat de ANWB samen met de Luchtverkeersleiding Nederland en KPN experimenteren om te kijken of het lukt om de drones heen en weer te laten vliegen. "Stel je voor dat je bloed of medicijnen met spoed moet bezorgen. Nu gebeurt dat alleen maar over de weg. Hoe mooi zou het zijn als je door de lucht kan waar stoplichten en files niet voor vertraging zorgen. En het ook nog eens kan naast het normale vliegverkeer?"
De digitale corridor maakt het mogelijk dat in een deel van het luchtruim waar bemande vliegtuigen vliegen ook ruimte is voor onbemande drones. Bovendien gaat de drone tijdens de vlucht communiceren met een Unmanned Traffic Managementsysteem (UTM-systeem) waardoor de vlucht efficiënter, veiliger en op langere afstand wordt uitgevoerd.
Hoe lang nog?
De ANWB-woordvoerder verwacht dat het niet heel lang meer hoeft te duren. "In de loop van het komende half jaar kan de term experiment er wel van af. Dit is een essentiële stap om verder te kunnen groeien." De verwachting is dat er dan steeds vaker met drones gevlogen kan worden tussen de twee vestigingen van Isala.
De eerste vluchten zijn gepland in de eerste helft van 2023 tussen twee vestigingen van Isala. Later dit jaar worden ook op andere plaatsen vluchten uitgevoerd, bijvoorbeeld in de buurt van Rotterdam. Daarmee wordt ervaring opgedaan in een drukker luchtruim, vanwege de nabijheid van Rotterdam The Hague Airport. Door in twee verschillende typen luchtruim te testen met dronevluchten, wordt in alle mogelijke omstandigheden ervaring opgedaan.