Geen meldplicht carbidschieten tijdens oud en nieuw Hoogeveen

Carbidschieten in Hoogeveen
In Hoogeveen gaat een carbidbus af © Persbureau Meter
Er komt geen meldplicht voor het afsteken van carbid tijdens oud en nieuw in Hoogeveen. De gemeente wilde melden verplicht maken uit het oogpunt van veiligheid. Door alle carbidschietgroepen in beeld te brengen zou er beter gehandhaafd kunnen worden, maar een meerderheid in de raad stemde vanavond tegen het plan.
Het CDA, de VVD, Gemeentebelangen en Forum voor Democratie kwamen samen met een amendement om het voorstel van tafel te vegen. Die suggestie werd breed gedragen. Onder andere de PvdA en D66 sloten zich later nog aan.

Mooie traditie

"Een meldplicht zou voor onnodige bureaucratie zorgen", stelde Haaije Feenstra-Paas namens het CDA. "Dat willen we juist niet. Het is een mooie traditie die moet worden voortgezet." Hij kon op steun rekenen van mede-indiener Ronald Klok (VVD). "Mensen zijn zelf verantwoordelijk voor hun acties als ze carbidschieten."
Vincent Vos van Forum voor Democratie vond het voorstel ook niks. "Het past in het grotere plaatje dat de overheid steeds meer controle wilt. Met zo'n meldplicht wordt er weer iets cultureels van de mensen afgepakt."
De ChristenUnie, de SGP en de SP stemden allemaal tegen. Maar dat was uiteindelijk niet voldoende om het amendement weer van tafel te vegen. In buurgemeente De Wolden bestaat een meldplicht wel. Dat geldt ook voor de gemeentes Midden-Drenthe, Westerveld, Assen, Noordenveld, Emmen en Borger-Odoorn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.